Közélet

2016.09.26. 19:28

Baranyában is ellepték a kiskerteket a kártékony poloskák

Nem kis bosszúságot okoz a kerttulajdonosoknak, hogy poloskainvázió van. A kártevők nemcsak sokan vannak, de falánkak is, a télire­valót gyűjtik össze. Zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt is támadnak.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem túlzás, hogy poloskainvázió van, ami Baranyát sem kerülte el. A minden szempontból kellemetlen rovarok nem kevés kárt okoznak a piacra termelőknek és a családi konyhakertekkel rendelkezőknek egyaránt, zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt is támadnak. Tóth Béla nyugalmazott pécsi növényvédelmi zoológus érdeklődésünkre azt mondta, valóban rengeteg a kártevő, mondhatni, hogy poloskainvázió van ezen az őszön is. Rossz hír, hogy igazából nem sok mindent lehet ellenük tenni. Előzetesen, megelőzési céllal ellenük nemigen lehet védekezni, amikor már megjelenik, rövid hatású rovarölő szerekkel lehet némi eredményt elérni, ám ha már a szomszéd nem védekezik, vagy az ő szomszédja, a mi munkánk sem ér sokat. Azért jelentős a kár, mert nemcsak sokan vannak, akár százezres egyedszámú csoportok is egy-egy nagyobb területen, de az ősz a telelőre vonulásuk időszaka, azaz ilyenkor raktároznak télre.

Sok más kártékony rovarral, például az üvegházi molytetűvel vagy éppen dohánymolytetűvel szemben lehet előzetesen védekezni, például illat- vagy színcsapdákat (sárga, kék, fehér) kihelyezni. Ez arra alkalmas, hogy lássuk, éppen elszaporodóban van-e egy adott kártevő, szükséges-e emiatt figyelni, védekezni.

Már inkább a lakást kell védeni

A poloskák kártevő fajai helyhez kötöttebbek társaiknál, rossz repülők, ám még ezek is megtehetnek 50-80 kilométer távot is, közölte Tóth Béla. A zoológus elmondta, a poloskák az első fagyokig folytatják a szabadföldi táplálkozást, azt követően száraz, meleg helyre vonulnak, áttelelni (merev állapotban vannak, de időnként felébrednek), leginkább az erdőkbe, a kövek, ágak vagy az avar alá, sok esetben a lakásokba. Próbáljuk megelőzni a bevonulásukat, a legjobb, ha gyakran porszívózunk, becsukjuk az ablakot, fent hagyjuk a szúnyoghálót.

Felmelegedés

A poloska kiszívja a számára fontos nedvdús táplálékot a zöldségből, gyümölcsből, akár szőlőből is, bűzös váladékot is visszaereszt, és szívásnyomokat hagy. A paradicsomot, paprikát, bogyós gyümölcsöket, uborkát kedveli. A kártékony rovarok elszaporodásának egyik fő oka a globális felmelegedés és a nemzetközi árumozgás.

Jók és rosszak

Ne csapjuk agyon, mert rendkívüli bűzt hagy maga után. Rovarirtó spray-vel próbálkozhatunk, de nem túl hosszú távon. Ha nagyon sok a poloska, hívjunk egészségügyi gázmestert, ők tudják irtani a poloskát – általában ők végzik a darázsirtást is. Érdekesség, hogy egyes ragadozó poloskafajokat éppen a növényvédelembe vonnak be.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!