Közélet

2016.09.29. 18:20

Újabb jelkép tűnik el: nekiálltak a pécsi Fema bontásának is

Már bontják a volt Fema épületét. A munka végeztével egy újabb ikonikus épület tűnik el Pécsről, s vele együtt a város közelmúltjának egy újabb darabkája is. A Fema az első bevásárlóközpont volt Pécsett.

Babos Attila

Hamarosan a Kertváros egykori legendás bevásárlóközpontja, Pécs – mai szóval – első plázája, az egykori Fema épülete is végképp a múlté lesz. A napokban ugyanis nekiálltak a romossá vált, s három éve elkerített épület bontásának. A sorsa így még több ponton összefonódik egy másik ikonikus pécsi épületével, a 25 emeletes Magasházéval.

Olvasóink emlékezhetnek: amikor a Fema 2013 júliusában leégett, a füstfelhőt Pécs egészen messzi pontjairól is látni lehetett, s ez egyben azt is jelentette, hogy a sorsa megpecsételődött. Igaz, akkor már egy évek óta üresen álló, hajléktalanok által lakott és fosztogatott épület volt, de ettől függetlenül elviekben nem lehetet kizárni azt, hogy van visszaút. A mintegy harminc magyar résztulajdonos többsége még ebben is bízott, sőt többen még a tűzeset után is beszéltek arról, hogy talán megmenthető az épület, s küzdöttek azért, hogy ne bonthassa le a többségi tulajdonos a házat. Ők viszont csupán a felépítményben voltak tulajdonosok, s abban is összesen mintegy nyolc százalékot birtokoltak, a fennmaradó 92 százalék, valamint a telek száz százaléka egy német tulajdonosé volt.

A Fema épületének bontását a Baranya Megyei Kormányhivatal rendelte el tavasszal, ők határoztak korábban, 2013 nyarán arról is, hogy kell keríteni az épületet, s biztosítani azt, hogy ne mehessen a közelébe senki, az esetleges veszélyhelyzetek elkerülése miatt. Úgy tudjuk, a bontásnak azt követően álltak neki a napokban, hogy a múlt héten tartott lakógyűlésen a többségi tulajdonos képviselője azt megszavazta.

Feltámadt

Egy alkalommal már sikerült feltámasztani poraiból a Femát, 2004-ben. Akkor már évek óta zárva volt, miután 2001 májusában felszámolás indult a működtető Fellbach Rt. ellen. Az akkori, vagyis az előző többségi tulajdonos, szintén egy német befektető akkor már a földterületben is érdekelt volt – egy korábbi döntésnek megfelelően ugyanis külön kézben volt a ház (a felépítmény) és a telek.

Azt gondolták ugyanis, hogy így lehet majd építkezni, terjeszkedni, fejleszteni a Femát. Sőt az is felmerült, hogy az Expo Centert is ide építik.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!