Kultúra

2016.09.30. 15:47

Három nap Villányban, új rozéval, Ruzsa Magdival, a Budapest Bárral

A Villányi Vörösbor Fesztiválon (szeptember 30. – október 2.) a legjobb térségi borászatok települnek ki, Rúzsa Magdolna, a Budapest Bár, a Bikini lesznek többek között a fellépők, s látványos felvonulás, utcaszínház, virágkötészeti verseny várja az érdeklődőket. Hogy miben különleges mindezeken túl ez a fesztivál, arról a főszervező Freppán Fruzsinát kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– Mikor indult, és hol tart most a fesztivál?
– 27 éve minden esztendőben megrendezik. Kezdetben csak a városháza előtti téren rendezték meg, napjainkban viszont már az egész várost belakja a fesztivál ezeken a napokon, és közel húszezer ember kíváncsi a programokra. A hazai látogatók Baranya mellett döntően Budapestről, Szeged környékéről érkeznek, a külföldiek túlnyomóan horvátok és németek.

– Milyen borok kerülnek itt terítékre?
– Az új rozék és a tavalyi vörösborok. A 2015-ös év egyébként kifejezetten jó borokat eredményezett.  A Villányi borvidékről 29 borász települ ki, szóval pazar a választék. Borsulit is szervezünk, ahol fiatal borászokkal beszélgetnek, s egy fórumon egy asztalhoz ül a négy nagy: Bock József, Gere Attila, Polgár Zoltán és Tiffán Ede.

– Fizetős a rendezvény, mégis 18-20 ezer emberre számítanak?
– A három napból a vasárnap ingyenes. Másrészt a jó borok, az egyedi fesztiválhangulat és az egyre erősödő kultúrprogram miatt a belépő ellenére is ekkora az érdeklődés.

– Milyen pop-rocksztárokkal találkozhat itt a közönség?
– Pénteken a kisszínpadon a világ legismertebb Beatlest játszó zenekara, a BlackBirds hallható, a Rendezvénytéren este a Bikini zenél, és utcabál zárja a napot. Szombaton a délutáni szüreti felvonulás a kiemelt program, a kisszínpadon Herczku Ágnes és a Banda, majd a Rudán Joe Akusztik játszik, míg a Rendezvénytéren a Budapest Bár Bangó Margittal, azt követően pedig Rúzsa Magdi lép fel. Vasárnap, az ingyenes napon pedig délelőtt  népi játékokkal várjuk a gyerekeket, délután Berecz András műsora szól, és moldvai-csángó táncházat tart a Juhos együttes. Emellett mindhárom nap kézműves kirakodóvásáron lehet gusztálni a portékákat, és a pincesoron a borászok saját programokat is szerveznek.

Esztétának tanult és a lovaglás a hobbija

Freppán Fruzsina 1988-ban született Pécsett. A Bánki Donát Utcai Általános Iskolába járt, majd a Pollack Mihály Szakközépiskola környezetvédelmi szakán érettségizett. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán esztétika–pedagógia szakon diplomázott, hat éve foglalkozik rendezvényszervezéssel, három esztendeje a villányi önkormányzat programjainak főszervezője. Pécsett él, s innen jár Villányba dolgozni. A kultúra a fő érdeklődési területe, Da Vincy nevű lovának pedig nap mint nap nyergébe pattanva hódol hobbijának, a lovaglásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!