Közélet

2016.10.05. 18:08

Ráléphetünk a baranyai Via Gasztronómiára

Különleges ízutazásra várják vendégeiket a helybeli éttermek és cukrászdák.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

Eszményi hétvégi programot szervez az igényes gasztronómiát értékelő utazóknak a dél-dunántúli régió: három napon át a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhatunk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket.

Október 7. és 9. között tartják ugyanis a dél-dunántúli Via Gasztronómiát, amely során a régió, benne kiemelten Baranya megye több étterme és cukrászdája is egységes, kedvezményes áron rendelhető különleges fogásokkal és kóstolókkal várja vendégeit. 

Pécsett többek között a Zsolnay Étteremben ehetünk egy jót ezúttal kisebb számlaösszegért cserébe, és a desszertet akár saját magunk is elkészíthetjük a sétálóutcában található Csokoláda csokiműhelyben. De felkereshető a Pezsgőház étterem, a Susogó vendéglő vagy a Jókai bisztró is.

Vidéken is érdemes lesz gasztrotúrát tenni ezen a hétvégén, hiszen több térségben is gazdagon terítenek majd. A szervezők szerint a villányi pincesor október második hétvégéjén nem csak a borról, hanem a stifolderről, a borlekvárról és sok más sváb harapnivalóról is szól majd. A romantikus kisebb falvak kedvelői ne hagyják ki a PalKonyha fogadót, ahol minden fogást helyi alapanyagokból készítenek, vagy a hosszúhetényi Almalomb éttermet, amelynek egy XIX. századi vízimalom ad otthont. Az éttermek többsége ebéd utáni rövidebb túrákra és vezetett kirándulásra csábítja vendégeit. Ugyanakkor a máriagyűdi békebeli hangulatú Czukor Borsó cukrászdában mascarpone krémes vörösboros csokoládépiskótával és levendulás macaronnal készülnek erre a három napra.

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy az esemény Facebook-oldalán (facebook.com/viagasztronomia) foglaljanak asztalt vagy regisztráljanak a programokra.

A vidék zamatai

A hétvégi gasztroutazás remek alkalmat ad arra, hogy a vendéglők, éttermek, cukrászdák kínálatán túl is megismerjék a megye gazdag ízvilágát a kalandozók. Jó lehetőséget biztosít erre az ősz is, hiszen már kóstolható a murci, hullik a dió, de még szedhető a szilva, a szőlő is. A megye településeit járva szinte nincs olyan falu, ahol ne lehetne füstölt készítményeket, tehén- vagy kecsketejből készült sajtokat, lekvárokat, fűszerkülönlegességeket ízlelgetni, illetőleg megvásárolni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!