Közélet

2016.10.05. 18:17

Közvilágítás: heti húsz panasz érkezik Pécsen

A közvilágításra panaszkodtak a lakók a pécsszabolcsi Bánya utcából. A Biokom tájékoztatása szerint hetente átlag két tucat bejelentés érkezik Pécs teljes területéről a lámpák meghibásodásával kapcsolatban.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Hetek óta problémák vannak a közvilágítással Pécsszabolcson, a Bánya utcában – fordultak szerkesztőségünkhöz a lakók. Mint írták, még a nyáron jelezték a problémát a Biokomnak. Az első bejelentést követően a szakemberek megoldották a problémát, azonban csak néhány napig világított, egy hibásan működő alkatrész miatt ismét kialudt. Az eset többször is megismétlődött, míg végül tegnap sikerült orvosolni a problémát.

Lapunk kérdésére Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. sajtófelelőse megerősítette, valóban kaptak bejelentést a Bánya utcából a közvilágítási hibával kapcsolatban. A meghibásodás okát feltárták a cég szakemberei, a javításokat folyamatosan végezték, illetve megrendelték a szükséges alkatrészt is. A berendezést szállító cég másfél hónap alatt teljesítette a megrendelést, ezért kellett várakozni a végleges javításra.

A városüzemeltetési cégtől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt időszakban hetente átlagosan két tucat bejelentés érkezett a világítótestek meghibásodásával kapcsolatban. Egy-egy berendezés átlagos javítási ideje két munkanap, ezt a határidőt az esetek döntő többségében tartani tudják, mindössze néhány olyan problémával találkoznak, amelyek megoldása hosszabb időt vesz igénybe alkatrészbeszerzés miatt.

Hol lehet bejelenteni a hibát?

A városüzemeltetési cég tapasztalatai szerint a lakók túlnyomó többsége tudja, hogy hol és hogyan kell bejelenteni, ha valahol nem égnek a közvilágítási lámpák. Ha a probléma az elektromos hálózathoz kapcsolódik, akkor az E.ON-hoz tartozik a javítás, ha egy működő elem – például lámpatest – hibásodik meg, akkor a Biokomhoz. Ennek ellenére, bármelyik szolgáltatóhoz érkezik is a bejelentés, egymás között továbbítják az adatokat.

Interneten a kozvilhiba.hu oldalon lehet bejelentést tenni, személyesen a Biokom ügyfélszolgálatán, Pécsett, a Siklósi út 52.-ben, telefonon a 72/502-101-es számon.

Megbízhatóbbak

Az elmúlt évek bejelentései alapján egyértelműen látható, hogy Pécs azon részein, ahol korszerű LED-es lámpák világítanak, nagyságrendekkel kevesebb a meghibásodás, mint a hagyományos, régi világítótestekkel felszerelt területeken. A szolgáltató a folyamatos fejlesztésre törekszik ezekben az utcákban is.

Pécsett a korszerűsítési program keretében a 21 ezerből csaknem nyolcezer világítótestet cseréltek le LED-esre. Az árban a régi lámpatestek leszerelése, a lámpák ára, felszerelésük, beállításuk, javítókészletük költsége is szerepel, az elvégzett munkára, illetve a berendezésekre is ötéves garancia vonatkozik.

Mint lapunkban is beszámoltunk róla, több panasz is érkezett, hogy nem ad elég fényt az új közvilágítási rendszer. A műszeres mérések alapján a LED-lámpa alatt két-háromszor erősebb fény mérhető, a legsötétebb helyen – a lámpaoszlopok között féltávon – pedig minimum négyszerese a mért fény a korábbinak. A LED-lámpák 4000–4500 Kelvin színhőmérsékletűek, „fehér” fénnyel világítanak a korábbi 2700 Kelvin, „melegsárga” fény helyett.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!