Közélet

2016.10.12. 19:40

Kétmilliárdos pályázatot nyújt be a Ledina Kerámia

Nem csak a márkanévért verseng a Zsolnayval az új pécsi kerámiás cég, hanem a pályázati támogatásokért is. A termelés később indulhat el.

Babos Attila

Januárban már szeretne kerámiát gyártani Pécsett a Ledina Kerámia Kft. lapunk nem hivatalos, nem megerősített információi szerint.
Kerestük szerdán a Ledina Kerámia, illetve tulajdonosa, az Anidel Projekt Kft. vezetőit, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre, azt írták tegnap, nem sokkal lapzártánk előtt, hogy a hamarosan tartandó sajtótájékoztatójukon fognak minden kérdésünkre választ adni. Úgy tudjuk egyébként, hogy a termelés továbbra sem indult el, sőt a szükséges gépek, berendezések sem érkeztek még meg.

Amiatt is kerestük őket, mert szerdán az OKPécs.hu-n megjelent egy cikk, amely szerint a Ledina Kerámia Kft. mintegy 1,8 milliárd forintos (hatmillió eurós) uniós, „brüsszeli” kutatásfejlesztési pályázaton vesz részt. A portálnak ugyanis erről közleményt juttattak el, amelyben Erdei Viktor keramikus művész, az eredetileg a pécsi önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft. ügyvezetője számol be terveikről.

Korábban lapunk beszámolt arról, hogy sokak szerint a „Zsolnay-háború” azért törhetett ki, mert egyrészről jelentős olyan épület-felújításokra készül a kormány, amelyeken Zsolnay-épületkerámia is található, illetve, mert a következő években a porcelániparra akár több igen jelentős uniós fejlesztési forrást is el lehet majd nyerni. Ez akár az első ilyen pályázat lehet a sorban, s nyilvánvaló, hogy e téren is versenytársa lesz a Ledina Kerámia a patinás pécsi gyárnak, a Zsolnay Porcelánmanufaktúrának, ahogyan – mint megírtuk – nemrég a Zsolnay-márkanévért is bejelentkezett a Ledina Kft. tulajdonosa.

Közvetlen kiíráson, többekkel együtt

Az új ügyvezető, Erdei Viktor az idézett cikkben azt nyilatkozta, a Ledina, a Veszprémi Egyetem Anyagmérnöki Intézete, a PTE Művészeti Kara s a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet konzorciumi szándéknyilatkozatot készül aláírni, hogy egy közvetlen brüsszeli pályázaton vegyenek részt. A fiatalembert lapunknak többen Bachar Najari, a Zsolnay többségi tulajdonosa korábbi volt kedvenc dolgozójának és bizalmasának nevezték. Ugyanakkor a munkaügyi perekben eddig nyilatkozó mindkét alperes azt vallotta, hogy egyebek mellett ő is szervezője lehetett a dolgozók tömeges felmondásának.

Jobb anyagot szeretnének fejleszteni

A Ledina Kerámia beadandó konzorciumi pályázatának célja az épületekben és infrastruktúrákban felhasznált anyagok tartósságának fejlesztése, az épületkerámiák anyagszerkezetének vizsgálata, új, az épületkerámia tulajdonságait javító innovatív megoldások kidolgozása. Erdei Viktor úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a Ledina Kerámiának eredetileg is célja volt az építőipari célú kutatás-fejlesztés. Az idézett közlemény szerint a Ledina nagy hangsúlyt fektet a jövőben a szakképzés fejlesztésére, ezért együttműködési megállapodást írnak alá a PTE Művészeti Karával és a Pannon Egyetemmel.

Új feljelentés

Mind a 118 felmondott volt dolgozóját perli kártérítésért a Zsolnay, mint megírtuk. A perek pénteken folytatódnak, de eddig csak azok az idézett alperesek mentek el vallomást tenni, akik azóta újra Zsolnay-dolgozók. A többieket újra idézni fogják. Mindez amiatt is érdekes, mert a vallomások abban az esetleg meginduló nyomozásban is érdekesek lehetnek, amely egy új feljelentésre indulhat. A Zsolnay Zrt. ugyanis feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a NAV Bűnügyi Igazgatóságára csődbűncselekmény gyanúja miatt. Azt állítják, hogy a tömeges felmondást megszervezték, s azzal jelentős kárt, gyakorlatilag csődhelyzetet okoztak a Zsolnay számára, amit extra intézkedésekkel hárítottak el.

Kéri a pénzt

Beszólt Páva Zsolt polgármesternek és dr. Szabó Iván ügyvédnek is egy volt Ledina Kerámia-dolgozó. Ő ma már ismét a Zsolnay-gyárban dolgozik, az ő munkaügyi perében már ítélet is született, kártérítést kell fizetnie a Zsolnaynak. Elmondta közleményében, hogy nem az ő  ötlete volt felmondani a Zsolnaynál, annak indokait végképp nem ő találta ki. Kovács János szerint őt felhasználták, kész tények elé állították, s a többi volt Zsolnay-dolgozót is becsapták, veszélyeztették munkahelyüket, Pécs városa nevében. Páva Zsoltot emlékeztette, hogy levélbe azt írta, mindenben számíthat rá, ezért reméli, a város ügyvédjének szervezkedése miatti 252 ezer forint kártérítést megfizeti helyette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!