Közélet

2016.10.15. 16:34

Zsolnay Vilmos nevét vette fel a középiskola

Ismét viseli Zsolnay Vilmos nevét egy pécsi intézmény, a Pécsi Szakképzési Centrum Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A gyár és a család történetét megőrzik, tanítják diákjaiknak, díjat alapítanak a tehetséges tanulóknak.

Babos A. (DN)

Majdnem huszonöt év telt el azóta, hogy a kilencvenes évek elején a Zsolnay nevet viselő kereskedelmi és vendéglátó-ipari középiskola néhány év után erről lemondott. A jogutódnak számító intézményben pénteken írta alá Simon Zsolt igazgató és Bezug Zsolt, a Zsolnay család képviselője azt az együttműködési nyilatkozatot, amely rögzíti a névhasználat feltételeit.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az iskolában pénteken írták alá a Zsolnay család képviselői együttműködési nyilatkozatot (Fotó: Laufer László)
[/caption]

Simon Zsolt, az iskola igazgatója kérdésünkre azt mondta, a Zsolnay nevet szeptember elsejével vették fel, az ünnepséget és támogatói vacsoraestet szervezték csupán mostanra.

Az iskola egyebek mellett vállalta azt, hogy a diákokat megismertetik a család és a gyár történetével, és minden évben tartanak egy Zsolnay-napot, ilyenkor egyébként, október közepén, valamint díjat is alapítanak a tehetséges diákok elismerésére. Mindemellett az idegenforgalmi tagozaton tanuló diákok a Zsolnay Örökségkezelővel kötött megállapodás értelmében a turistáknak a jövőben magyar és idegen nyelven tartanak vezetést a kulturális negyedben.

Film is készült a családról

Kétnapos eseménysorral ünnepli a Zsolnay név felvételét a pécsi kereskedelmi és vendéglátóipari középiskola. Pénteken Neumayer Károly pécsi karnagy, egyetemi docens vezényletével a Zsolnay Wind Orchestra adott koncertet a gálavacsora előtt. Szombaton tanítási szünet lesz, ugyanakkor a diákok egy, a Zsolnay család életéről készült dokumentumfilmet tekintenek meg az Uránia moziban, ahol a rendező Nagy Andrea is jelen lesz, a családot pedig Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia képviseli majd a pódiumon.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!