Kultúra

2016.10.19. 16:17

Nemzetközi fesztivállal ünnepelnek a pécsi egyetemi színjátszók

Az évad első bemutatóján, október 9-én a Kőműves Kelemen mozgásszínházi előadáson az Egyetem Kultúrájáért Díjat adta át a JESZ társulatának dr. Bódis József rektor. Ezzel a darabbal szerepelnek majd a 10. Pécsi Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon is november 3–6. között, ám az évadban mindezeken túl is lesz jó néhány múltidéző esemény – tudtuk meg Mikuli János igazgatótól.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mi mindent ünnepelnek?

– Kezdjük a legfontosabbal, 20 éves a Janus Egyetemi Színház. Jól ismerem a hazai egyetemi színjátszás történetét, s nemigen akad más társaság, mely két évtizedet ilyen töretlenül megélt volna. Másrészt önálló szervezeti egységként működünk, egy vadonatúj teátrumban, ami ugyancsak páratlan a maga nemében. Itt az új, korszerűen felszerelt helyünkön, a Zsolnay-negyedben tartottuk a 9. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivált 2014-ben, s most az ünnepi évben a 10. nagy találkozó következik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] fotó: Inhoff László
[/caption]

– Mikor volt az első ilyen fesztivál, és mekkora lesz a tizedik?

– Még a múlt évezredben, 1999-ben indult, alig három évvel a megalakulásunk után, igaz, akkor még csak hazai szereplőkkel. Most tíz egyetemi színjátszó kört hívtunk nyolc országból (Belgiumból, Litvániából, Észtországból, Oroszországból, Kongóból, Bulgáriából, Spanyolországból, a hazai színeket pedig a debreceni, szegedi és pécsi egyetemisták képviselik). A spanyol csoport azonban a napokban lemondta a részvételt, helyettük most délvidéki, határon túli beugrót keresünk. November 3–6. között zajlik a verseny, nívós nemzetközi zsűri előtt, a Bóbita Bábszínház nagytermében és a JESZ-ben, napi három-négy előadással.

– A JESZ a Kőműves Kelemennel fog szerepelni. Csak az az ok, hogy ez a legújabb előadásuk?

– Tudni kell, hogy ebben a játékban egyáltalán nincs magyar beszéd, csupán egy holt nyelv, az ógörög kerül elő. A történetet mozgásszínházi változatban meséljük el, és ebben játszik a teljes társulatunk.

– Milyen újdonságok lesznek még?

– Az máris látható, hogy megújult a honlapunk, melyen az ezredfordulóik visszakereshető minden játszott darabunk, a teljes szereposztással. Emellett lesz egy fotókiállításunk november közepétől a 20 éves történetünkről, alapító tagunk, Inhof László képeiből, turnékról, a közös életünkről, színházon kívüli eseményekről. Itt mutatjuk be a második 10 évünket rögzítő könyvet is, kritikákkal, a társulati tagok, munkatársak adataival.

– Az első premier már megvolt. Mi jön még?

– Decemberben kezdjük a Kohlhaas Mihály próbáit, a bemutató február elején várható. Ezután pedig jön a harmadik premier Fluxus címmel, ami képzőművészeti jellegű avantgárd est lesz.

– Kapcsolódnak az egyetem jubileumához is?

– Már a 10. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivál is ennek jegyében zajlik, de jövő nyáron elkészül erre az alkalomra egy külön előadás is. A megrendelésünkre Keresztesi József ír darabot Medvevár címmel Janus Pannoniusról, melyet Kocsis Gergely fog rendezni.

Régi, másképp

A 3 + 1 bemutatón túl akad még néhány új program a JESZ-ben. Azt tervezik, hogy színészgenerációk sora tér vissza az évadban egy-egy estre. Beszélgetni, hogy milyen élet volt itt régen, mit csinálnak most, és verses-zenés blokk egészíti ki ezeket a találkozókat. Három előadásról van szó egyelőre, Köles Ferenc, Adorjáni Bálint és Céh Dániel korosztályának vendégségével. Továbbá a korábbi bemutatók közül megy tovább a Retúrjegy felújított változatban, A mizantróp, A helység kalapácsa, novemberben előveszik újra a Hamletet, a Baált pedig januárban porolják le.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!