Közélet

2016.10.20. 18:15

Ledina Kerámia: azt ígérik, 2017 kora tavaszáig megindul a teljes kapacitású termelés

Tízmilliárd forintos fejlesztést tervez Pécsett a Ledina Kerámia Kft. tulajdonosa. Most kétmilliárdból rendezik be egységüket, de egy új gyárat is építenének.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Egyetlen magánbefektető, egy görög származású, de Magyarországon született üzletember, Bozóki János a tulajdonosa a Ledina Kerámia Kft.-nek, jelentette ki csütörtökön, sajtótájékoztatón Takács István. A Ledina Kerámiát tulajdonló Anidel Projekt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Bozókinak több európai országban vannak érdekeltségei, építőiparral és energetikával foglalkozik. Erdei Viktor keramikusművész, a Ledina Kerámia Kft. ügyvezetője szerint az elmúlt hetekben több, nem valós információ is megjelent a Ledináról, ezért tartják meg a sajtótájékoztatót, pedig azt későbbre gondolták, amikor már elindul a termelés. Most egyelőre gépek, eszközök, kemencék érkeztek, mivel a bérelt ingatlanban mintegy kétmilliárdos fejlesztést valósítanak meg.

A gépekből sajnos egyelőre nem sok látszott, az igazán drágának számító kemencék még farostlemez-fedelű dobozokban pihentek. Néhány tervező, keramikusművészek dolgoztak már, és működik egy háromdimenziós tervező- és nyomtatólaboratórium is.

Takács István közölte, a kétmilliárdos beruházást a befektető saját pénzéből fizették, sem hitelt, sem pályázati forrást nem használtak fel. Már előkészítés alatt áll azonban egy nyolcmilliárd forintból felépítendő új pécsi porcelángyár megvalósítása is, ahol száz embert foglalkoztatnának. Azt pályázati forrás segítségével szeretnék megépíteni. A lehetséges helyszínről még tárgyalásokat folytatnak, de az biztos, eldöntött dolog, hogy Pécsben gondolkodnak.

Saját néven szeretnének gyártani

A gyártás két ütemben indulhat meg a volt pécsi BÉV-telep egyik csarnokában, november elejéig, illetve decemberben, közölte Erdei Viktor. A teljes gyártási kapacitást 2017 kora tavaszára érnék el, az első termékeket egy-másfél hónapon belül mutatnák be. Vannak már megrendeléseik, magyar, orosz, ukrán, közel-keleti partnerrel is tárgyalnak. A piacról szeretnének megélni, porcelán- és kerámia-, illetve épületkerámia-gyártást terveznek, európai gyártóközponttá válnának.

Bedolgozóként is vállalnak majd megrendeléseket, de lesz saját termékpalettájuk is. A cég névváltás előtt áll, de termékeiket Ledina Kerámia néven hozzák forgalomba. Nem kívánnak Zsolnay-néven gyártani, szerintük a Zsolnay név a családot illeti.

Ők is hallották a pletykákat

Nem terveznek leépítést, átszervezést, elbocsátást, sőt néhány speciális munkakörre vesznek is fel embereket, illetve gondnokokat, kemenceszerelőket is keresnek, közölte Takács István. Ők is hallották, hogy ilyen pletykák terjednek, de ezeket most cáfolta.

Azon kérdésünkre, hogy üzemcsarnokuk nem tűnik önmagában alkalmasnak a gyártásra, százhúsz ember egyidejű foglalkoztatására, a megfelelő kiszolgáló egységek és raktárhelyiségek biztosítására, igennel felelt Takács István. Van azonban egy másik csarnok is, ahol raktárak és szociális helyiségek lesznek, valamint a munkavállalóikat két vagy három műszakban fogják foglalkoztatni, magyarázta az Anidel Projekt ügyvezetője.

Jó üzlet

Megkérdeztük, Bozóki János miért éppen most fektet kerámiabizniszbe Pécsett. Ahelyett ugyanis, hogy korábban megvette volna a neves Zsolnayt, amit hosszú ideig árultak hiába, egy új céget és márkanevet vett. Ráadásul éppen akkor jelent meg, amikor az önkormányzatnak már terhet jelenthetett volna az általa alapított százhúsz fős, de gyár és megrendelés nélküli cég továbbüzemeltetése – miután a Zsolnay Zrt. mégsem ment csődbe.

Ráadásul több milliárdot fektet egy olyan iparágba, ahol egyre kevesebb az Európában termelő cég.

Takács István azt válaszolta, hogy komolyan gondolják a befektetést, hosszú távon gondolkodnak, alaposan felmérték a piacot, s aszerint van értelme ekkora beruházás megvalósításának is. A befektetés szerintük 6–8 év alatt térülhet meg. A tulajdonos egy adódó lehetőséget ragadott meg, százhúsz értékes embert szeretett volna átvenni, nekik munkát adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!