Kultúra

2016.10.24. 18:36

Andy Vajna könyörgése Fábry Sándor tálalásában

Dupla művészettörténet órával felérő, standup comedyvel vastagon beoltott, sajátos tárlatvezetést kapott a közönség Fábry Sándortól a pop-punk festő drMáriás pécsi életmű-kiállításán.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Fotó: Laufer László

Akinek drMáriásról csak az ">Apa kocsit hajt című, zavarba ejtő szám ugrik be, Fábry Sándorról meg annyi, hogy showman, az is maradandó élményekkel telítődhetett szombaton az m21 Galériában. Itt találkozott össze ugyanis a sajátos stílusú festő művészete az egykor Pécsen diplomázott humorista előadói képességeivel a „Meg fogsz gyógyulni” című kiállítás tárlatvezetésén.

Műgyűjtő és műértő

Meglepetésként Fábry ismert figuráját, Lakatos Vendel műgyűjtőt megtestesítve indította a művészettörténeti utazást. A belépő visszafogott hatását érezve szerencsére Fábry hamarosan levedlette a kalapos, mellényes, pecsétgyűrűs jelmezt. Innentől már a megszokott „Fábrisanyi” tálalta a festő alkotásait, jó adag személyes, világpolitikai és művészettörténeti körítéssel.

Volt is bőven előadnivaló, hiszen drMáriás alkotásaiból – amelyeken ikonikus festők stílusában ábrázolja az ismert alakokat a diktátoroktól a hírhedt bűnözőkön át a mai közéleti hírességekig – több tucatot gyűjtöttek itt egybe, és Fábry mindet tudta is kötni a megidézett művészhez, a korhoz és a modellhez is. Jöttek az anekdoták és történelmi tények Marxtól Brezsnyen át a hétköznapjainkig, vég nélkül.

Pikáns kiszólások

A vaskos humorral elővezetett legendárium mellett üdítő volt, hogy a Dizájn center című sorozata miatt is elismert előadó a politikáról alkotott véleményét sem félt megosztani. Márpedig a politika áthatja ezt a kiállítást, így Fábry alkalmat kapott, hogy bizonyítsa, nem elvakult híve egyik oldalnak sem, az ostobaságot és kicsinyességet – főleg ha az hatalomvággyal vegyül – nem szenvedheti. Kapott kiszólásokat a kommunista rezsim, a nácik, a délszláv háború bűnösei, de a népirtást tétlenül szemlélő Európa, sőt az újgazdag elit is.

A legfelkapottabb, és egyáltalán nem hízelgő drMáriás művek, például az „Andy Vajna a mélyszegénység mielőbbi felszámolásáért fohászkodik” című festmény, vagy az Orbán Viktort megjelenítő festmények is pikáns kiszólásokat ihlettek, ahogy a játszó gyermekként ábrázolt Gyurcsány sem úszta meg.
Az élményszámba menő, bő másfél órás tárlatvezetés egyszeri alkalom volt, szertelenségében és szabadságában is méltó a festő életművéhez. Szerencsére a lényegi alapja, a tárlat maradt – azt Fábry nélkül is csak ajánlani tudjuk.

Társadalomsebészeti kezelés, képben, szóban és hangban

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az alkotó, drMáriás (fotó: Laufer L.)
[/caption]A „Meg fogsz gyógyulni!” című tárlat apropója drMáriás (Máriás Béla) ötvenedik születésnapja, az újvidékű születésű pop-art művész, a Tudósok együttes alapítója, több könyv szerzője három évtizedes munkásságának áttekintése. A legnagyobb részét az aktuális közéleti szereplőkről készített portréi teszik ki, amelyek a közelmúltban a médiában is nagy visszhangot váltottak ki. A tárlat ismertetője szerint ezekkel a festő „csiklandoz, elgondolkodtat, megbotránkoztat, felvidít, azaz szeretetteli hangján provokál, hogy felrázza az embereket azokból a sémákból, szerepekből, lövészárkokból, amelyekbe olykor akarva-akaratlanul is belecsúsznak.

Célja, hogy az emberek újraértékeljék világukat, belőle többet lássanak, s ennek nyomán jobbá és élhetőbbé tegyék.” A doktor a műveivel – saját kifejezése szerint – társadalomsebészeti kezelést igyekszik végrehajtani, amellyel a fásultság és kilátástalanság kórja ellen küzd. A kiállítás november 30-ig látható a Zsolnay Negyed m21 Galériájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!