Közélet

2016.10.26. 17:48

Civil szervezet ellenőrizheti az autópálya beruházást

A Transparency International Magyarország felügyeli az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó előkészítési és kivitelezési feladatokat. A Bóly és Ivándárda, országhatár közötti szakasz az első autópálya beruházás, amelyet civil szervezet ellenőrizhet.

BAMA

A Transparency International 1994-ben kifejlesztett egy úgynevezett integritási megállapodást, hogy segítse a kormányzatokat és a vállalkozásokat a korrupció elleni küzdelemben. Az integritási megállapodás egy jogi eszköz, egy háromoldalú megállapodás az ajánlatkérő, az ajánlattevők és egy független civil monitor között. A megállapodás azt jelenti, hogy minden, a közbeszerzésben résztvevő fél vállalja az átláthatóságot.

Az Európai Bizottság 2015 januárjában indított pilot projektet az integritási megállapodásoknak az Európai Strukturális és Kohéziós Alapokból finanszírozott beruházások során történő alkalmazásában rejlő lehetőségek feltárására. Az „Integritási Megállapodások – Civil ellenőrzési mechanizmusok az uniós alapok védelméért” elnevezésű pilot projekt keretében 2015. május 22-én az Európai Bizottság két felhívást tett közzé: egyrészről a tagállami hatóságok uniós alapokból megvalósítandó beruházások megjelölésével pályázhattak, másrészről civil szervezetek a független monitor feladatainak ellátására adhattak be pályázatot. Az Európai Bizottság az M6 autópálya Bóly-Ivándárda, országhatár közötti szakasz megvalósítását célzó beruházást választotta ki a pilot projektben való monitorozásra, a független monitor szerepének betöltésére a Transparency International Magyarország Alapítványt jelölte. A pilot projekt 4 évig, 2016. január 1-től 2019. december 31-ig tart.

Az Integritási Megállapodás értelmében egy Átláthatósági Tanácsadó Testület alakul, ami az Ajánlatkérő (NIF Zrt.), az Irányító Hatóság, valamint a Monitor (Transparency International Magyarország Alapítvány) egy-egy képviselőjéből áll, titkársági feladatait a Monitor látja el. A monitor figyelemmel kíséri a közbeszerzési eljárás minden fázisát (ideértve annak előkészítését és a szerződés teljesítését is), ellenőrzi az eljárás, illetve annak előkészítése jogszerűségét és átláthatóságát. A monitor részéről egy kijelölt képviselő részt vesz a közbeszerzési eljárások előkészítésében és lebonyolítása során a bíráló bizottságban, betekinthet a közbeszerzési eljárás dokumentumaiba.

Ezen felül a kijelölt személy részt vehet az Irányító Hatóságnak a beruházással kapcsolatban folytatott ún. „C” szintű helyszíni műszaki ellenőrzésén, ahol többek között vizsgálja, hogy a kivitelezési munkák összhangban vannak-e a beruházás kivitelezésére vonatkozó szerződésben foglaltakkal. A Monitor a Beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési eljárások során jelentéseket készít, amelyekben megállapítja, hogy a közbeszerzési eljárás adott fázisa kielégíti-e a tisztesség és az átláthatóság legmagasabb szintű kívánalmait. A Monitor a tapasztalatairól rendszeresen nyilvános jelentést ír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!