Kultúra

2016.10.26. 18:20

Újabb legendás operaest

Magonyi Andreas Zsoltot operaénekesként talán kevésbé ismerik Baranyában. Producerként viszont szinte mindenki, hiszen csapatával ő hozta Pécsre többek között José Carrerast, majd Plácido Domingót és az Operália énekversenyét. És most újra itt van: november 13-án a Kodály Központban ismét legendás operacsillagokat mutat be a közönségnek.

Mészáros B. Endre

– Mikor is kezdődött a város operaéletét gyökeresen átalakító új korszak?
– José Carreras koncertjével indultunk 2007-ben, Plácido Domingo egy évvel később érkezett, azóta pedig töretlen a kitűnő kapcsolat a város és a legendás tenor között. A nevével fémjelzett Operáliát 2009-ben rendezték Pécsett és Budapesten, és a gálát 18 ezer ember hallhatta a Bazilika előtt és a Szent István téren. Azóta pedig a nemzetközi énekverseny legjobbjai minden esztendőben eljönnek Magyarországra, s ennek az ötletét is a nagy sikerű pécsi gálaműsor adta. Mi több, Domingót ez év elején díszdoktorrá avatták a Pécsi Tudományegyetemen.

– A világhírű énekeseknek Pécs nem jelenthet túl nagy kihívást.
– Éppen ellenkezőleg. Az itt rendezett Operálián tűnt fel Angel Blue, aki ma az operavilág legkeresettebb, legnagyszerűbb drámai szopránja. Ő egyébként bárhol nyilatkozik, ezt mindig meg is említi. A győztes, Julia Novikova ugyancsak a nagy kiugrás helyeként említi a várost, hiszen ezt követően kérték fel őt és Domingót az egész világot meghódító Rigoletto film két főszerepére. De Yunpeng Wang baritont is említhetném, aki a 2012-es Operália győzelme után első európai koncertjét Pécsett adta, amit a saját honlapján is kiemel, ma pedig a New York-i Metropolitan egyik sztárénekese.

– Milyen operacsillagokat hallhatunk november 13-án?
– Most Randevú Pécsett címmel érkeznek hírességek, a sorozat állomásai többek között Bécs, Liverpool és London. Jön az idei  mexikói Operália győztese, Elsa Dreisig, aki először hallható Magyarországon, és a tenorista Stefan Pop, aki mindenütt óriási kedvenc, sokan a fiatal Pavarottit látják benne. A magyar színeket Európa egyik vezető mezzoszopránja, Wiedermann Bernadett és Kiss Alexandra Pécsett végzett trombitaművész, valamint a műsorvezető, Mesterházy Gyula, Soós Imre-díjas színművész képviseli a 2x50 perces koncerten. A MÁV Szimfonikus Zenekart dirigáló Israel Gursky pedig onnan lehet ismerős, hogy a 2009-es Dóm téri gálát vezényelte.

– Domingo emlékszik Pécsre?
– Jobban, mint valaha. Augusztusban Budapesten volt koncertje, s azt  megelőzően pécsi és villányi barátokkal, így Bock Józseffel volt egy közös programunk. Az idei mexikói Operáliát követően pedig a fogadáson a chilei nemzeti operaház vezetőjének áradozott, hogy olyan jó borokat és olyan szép várost, mint Pécs, sehol sem talált még a nagyvilágban.

– Magonyi A. Zsolt csak szervezi az operaesteket, vagy olykor még színpadra áll?
– Legtöbbet Londonban és Liverpoolban tartózkodom, ezekből a városokból és a budapesti székhelyünkről történik a szervezés. Emellett a színpadi felkészülésre is figyelek, legutóbb Liverpoolban Stefan Poppal és egy szoprán vendéggel volt jópofa koncertünk, és a „dupla tenor” felállás több impresszárió fantáziáját is beindította, miután a show igen kedvelt az opera műfajában is. Mindezen túl számos koncertprodukcióra készülök, ám az egyik célom továbbra is az, hogy az új, nemzetközi operasztár generáció tagjaival minél több hangverseny valósuljon meg Magyarországon. Pécs pedig ennek a programnak vitathatatlanul ez egyik  meghatározó városa.

Határtalan tapasztalatok

Magonyi Andreas Zsolt osztrák felmenőkkel rendelkezik, s bár Budapesten született, gyerekként rengeteg időt töltött Németországban és Ausztriában. A zenével hétéves korától aktív a kapcsolata, a Bárdos Lajos nevével fémjelzett zeneiskolában, majd a Jazz Akadémián szívta magába a zenei alapokat. Aztán New Yorkban Carelli Gábornál tanult 11 éven át, itthon pedig Moldován Stefánia volt a mentora, akinek sokat köszönhet a szakmai előmenetelében. Az USA-ban szerzett tapasztalatok alapján operaszervezéssel húsz éve foglalkozik, azóta dolgozik azon, hogy hazánkban is piaci alapon működjön az operajáték, a szponzoráció, a mecenatúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!