Közélet

2016.11.02. 15:55

Bevetésre várnak a műlencsék - hogy jobban lássunk

Idősebb korban a fokozatos látásromlás leggyakoribb oka a szürke hályog, ami bizonyos betegségekben (például cukorbetegség), egyes gyógyszerek szedésekor (például szteroidok) vagy a szemet ért sérülés hatására gyakran fiataloknál is kialakul. A legmodernebb műlencsék szerencsére már Pécsett is elérhetők.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– A leggyakrabban végzett szemészeti műtét (Magyarországon évi 75-80 ezer) szürke hályog miatt történik, melynek során egy 2,8 mm-es seben keresztül eltávolítjuk az elszürkült szemlencsét, és helyére (a fénytörés helyreállítása céljából) műlencsét ültetünk, ami egy életen keresztül a szemben marad – tudtuk meg Biró Zsolttól, a pécsi Szemészeti Klinika igazgatójától. – Az elmúlt két évtizedben szinte csak egyfókuszú műlencséket használtunk, így műtét után a betegek távolra ugyan jól láttak, de közeli munkához szemüveget kellett viselniük.

Hosszú évek próbálkozásai, kísérletei és a klinikai tapasztalatok vezettek a legmodernebb multifokális, illetve trifokális műlencsék megjelenéséhez. Ez utóbbi elnevezéssel a műlencsét gyártó cégek azt hangsúlyozzák, hogy a látás nemcsak távolra és közelre, hanem az ún. köztes távolságra (például telefon, számítógép) is jó. Az OEP azonban nem támogatja a legmodernebb műlencséket, melyeknek két fajtája az előbb már említett multifokális (trifokális) műlencse, illetve a tórikus (cilinderes) műlencse. Ezeket a betegeknek kell megfinanszírozniuk, mindennek ellenére egyre többen választanak prémiumműlencsét.

– A látásproblémákkal küzdőknek a távolba látást segítő, illetve az olvasószemüveg folyamatos cserélgetése nem nyújt ideális megoldást – tette hozzá a Szemészeti Klinika vezetője. – Nagyon sokan vágynak „szemüvegfüggetlen” életre. A multifokális műlencsék a legtöbb esetben megoldják ezt a kérdést. A speciális technológiával gyártott, több korrekciós zónából álló műlencsék lehetővé teszik, hogy viselőjük élesen lásson minden távolságra. A szembe beültetett műlencse egy életre szól, a beruházás költsége pedig megtérül, hiszen nem kell a továbbiakban szemüvegre költeni.

A cilinderes nagyot javíthat

A tórikus (cilinderes) műlencse beültetését akkor javasolják, ha a beteg szeme nem szabályos gömb alakú, hanem kicsit tojásdad, vagyis például a függőleges és vízszintes átmérője különbözik.

Ilyen esetekben torzul a kép, valamelyik irányban megnyúlik, ami nagyon zavaró.

Ha ezt a fénytörési hibát a műtéttel és a speciális műlencse beültetésével korrigálják, akkor a látás tökéletes lehet.

– Ezért is tájékoztatjuk ezekről a lehetőségről betegeinket, hogy ők maguk eldönthessék, igényeik és lehetőségeik szerint mit választanak – árulta el Biró Zsolt.  – Egyszeri befektetésről van ugyanis szó, a lencséket nem kell cserélni, nem kell korrigálni, s az életminőség is jelentősen javul segítségükkel. Minden esetben egyénileg kell döntenünk arról, hogy beültethető-e a prémiumműlencse, és milyen eredményt várhatunk tőle.

Nincsenek területi különbségek

Rákérdeztünk a klinikaigazgatónál arra, hogy Baranya megye az országos állapotokhoz képest hogyan is áll a szemproblémák terén – magyarul többen vagy kevesebben küzdenek-e itt látásproblémákkal, mint más, akár környező, akár távoli megyékben.

Biró Zsolttól megtudtuk, hogy nem igazán jellemző, hogy például a környezeti vagy a társadalmi-gazdasági hatások miatt komoly eltérések lennének tapasztalhatók Magyarországon, így tehát nincsenek jelentős különbségek a szemészeti betegségekben az egyes régiók között.

– Érdekességként megjegyzem, hogy vizsgáltak olyan halászokat, akik egész nap a tengeren vannak a tűző napon. Az ő körükben sem volt kiugróan magas a szürke hályog aránya, ugyanakkor az ún. kúszóhályog vagy a szem körüli bőrdaganatok arányának emelkedését kimutatták – tette hozzá a professzor.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!