Kultúra

2016.11.05. 16:02

Díszhangverseny a Pécsi Rotary Club 25 éves jubileumán

A Pannon Filharmonikusok zenekarával Boros Misi is fellépett a Pécsi Rotary Club 25 éves jubileumát köszöntő koncerten.

(MTI)

Díszhangversennyel ünnepelték pénteken a Pécsi Rotary Club 25 éves jubileumát a Kodály Központban. A tehetséges gyermekek támogatását célul kitűző koncerten a Pannon Filharmonikusok zenekarával (PFZ) együtt lépett fel Mohai Zsófia oboaművész és Boros Misi zongorista.

"A Rotary Club minden társadalomban a polgárosodás indikátora" - méltatta a humanitárius szervezetet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a teltházas esemény hallgatósága előtt elhangzott köszöntőjében.
Mint felidézte, az 1928-ban a polgári Magyarország értékrendje szerint létrehozott, "a közösségellenes kommunista diktatúra idején betiltott" Pécsi Rotary Club a rendszerváltás után újjáalakult.

Széchenyi Istvánt idézve a politikus arról beszélt, hogy a fennmaradáshoz és nemzetközi versenyképességhez szükséges fejlődés akkor lehetséges, ha az értelmiség talál diskurzusra alkalmas platformot.

A világ kétszáz országában jelenlévő, összesen 1,2 millió tagot számláló, önkéntes alapon létrehozott Rotary-hálózat révén a segíteni vágyók a magas szakmai színvonal képviseletében találkozhatnak egymással és közös, jó célokat szolgálhatnak - hangoztatta.

Hoppál Péter szólt arról is, hogy a pécsi szervezet alapítása óta kiemelten támogatja a gyermekeket, fiatalokat, magasabb életszínvonalhoz, önműveléshez, kultúrához segítve hozzá őket.
A kormányzat hasonló célok mentén szerveződő kultúrpolitikájának célja, hogy minél szélesebb társadalmi körök számára biztosítsa a kulturális javakhoz való hozzáférést - hangsúlyozta az államtitkár.

A további célok között említette a rendszerváltás előtt leépült, korábban jól működő polgári és népi hagyományokon szerveződött közösségek újjászervezését is.

A díszhangversenyen a PFZ Johann Strauss, Wolf Péter, Mozart és Carl Orff egy-egy művét tűzte műsorra. Az esten közreműködött Váradi Marianna szoprán, Szerekován János tenor és Haja Zsolt bariton énekes, valamint a Nemzeti Énekkar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!