Közélet

2016.11.10. 08:02

Eltüntették a festéket a járdáról a Ferencesek utcájában

Csütörtökön, a kora reggeli órákban lemosatta a pécsi Ferencesek utcájában az aszfaltot a Biokom ott, ahol a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái kiszínezték a megrepedezett aszfaltot, hogy így hívják fel a figyelmet az úthibára. A rendőrség pedig nyomoz.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Megkérdeztük a rendőrségtől, hol tart a pécsi Ferencesek utcájában történt rendőri intézkedés nyomán indított ügy. Mint megírtuk, szombaton koraeste az hangzott el a helyszínen, hogy  bűncselekmény gyanúja miatt, konkrétan a már bűncselekménynek számító grafitizés gyanúja miatt viszik be, állítják elő az aktivistákat, később azonban, közleményben már azt írták, rongálás miatt indított nyomozást a Pécsi Rendőr-főkapitányság.

Azt is megkérdeztük – mivel tudomásunk szerint a rongálásnak feltétele, hogy anyagi kár keletkezzen –, hogy ebben az esetben keletkezhetett-e anyagi kár? Vagyis keletkezhet-e egy repedezett aszfalt lefestése, kifestése miatt anyagi kár? Illetve rákérdeztünk arra is, hogy esetleg megszüntették-e már az eljárást az egyetlen külföldi, amerikai állampolgárságú fiatalember ellen, akit szintén előállítottak, mert csatlakozott az aszfalthibát kifestő aktivistákhoz.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azonban csak azt írta le válaszában, hogy az kérdezett esettel kapcsolatban a már korábban kiadott közleményükben foglaltakon túli bővebb felvilágosítást nem kívánnak adni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] fotó: Facebook.com/nagy-levente
[/caption]

Eltüntették a Ferencesek utcájából a „bűnjeleket"

Csütörtök reggel eltüntette a Biokom  a pécsi Ferencesek utcájából a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nyolc aktivistája, és egy hozzájuk csatlakozó külföldi fiatalember által festett, az úthibákra figyelmet felhívó aszfaltfestést. A Facebookon talált fotót csütörtökön reggel nyolc körül lőtték, látszik, hogy akkor még dolgoztak, de úgy tudjuk, már hajnalban, reggel öt óra körül biztosan ott voltak azok a munkásokat, akiknek fel kellett mosniuk a festéket az aszfaltról.

A pécsi önkormányzati városüzemeltetési cégtől még szerdán kérdeztük, hogy valóban szükséges-e szerintük az úthibát jelző festés eltávolítása, de azt írták: „a színes foltokat természetesen eltávolítjuk, ugyanúgy, ahogy a graffitiket is el szoktuk, hiszen ez a felfestés sem illeszkedik az utcaképbe, ugyanúgy, ahogy a graffitik sem illeszkednek a házak megjelenéséhez”.

Hígító, víz, gyökérkefe

Miután csütörtökön meg is történt a festék lemosása ismét a Biokomhoz fordultunk. Arra voltunk kíváncsiak, miért a kora reggeli órákban tüntették el a festéket, s mivel dolgoztak. Azt írták, november 10-én, reggel 6 óra körül kezdve végezték a tisztítási munkákat, mert a cég így tudta megszervezni a munkát a többi más városüzemeltetési feladatai elvégzése mellett. Hígítóval, vízzel, tisztítóronggyal és gyökérkefével dolgoztak, legvégül pedig egy kisebb tisztítógép kezelte a felületet.

Hozzátették: az utóbbi években Pécsett nyolcszor, tízszer annyit költött a Biokom kátyúzásokra, közterületek javítására, mint 2010 előtt. Jelenleg is zajlik „az összefestett Ferencesek utcája” bejáratánál „az emblematikus pécsi Jókai tér teljes újjáépítése”. Közölték még, hogy előzetesen is terveztük, hogy a tér rekonstrukciója után a környező területek problémás részeinek ütemezett rendezését is elvégezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!