Közélet

2016.11.11. 18:35

Ipartestület: kerek évforduló

Szép, kerek jubileumra készül az iparostársadalom – ebben az esztendőben ünnepli alapításának 130. évfordulóját a Pécsi Ipartestület, amelyről november 12-én délután négy órakor ünnepélyes keretek között emlékeznek meg Baranya székhelyén, az Iparosházban.

K. E. (Dunántúli Napló)

Az ünnepi esemény színes műsorral veszi kezdetét. Lesz alkalmi kiállítás, amelyen a szervezet életét bemutató kordokumentumok, különleges relikviák – alapító okiratok, alapszabályok, mesterremekek – lesznek láthatók, valamint fényképekkel, dokumentumokkal illusztrált előadás is elhangzik Az ipartestület 130 éves megalakulásától napjainkig címmel. A fiatal vállalkozók legjobbjainak elismerésére díjat alapított a Pécsi Ipartestület, amelyet első alkalommal a jubileumi ünnepség keretében adnak át.

Egykoron az iparostársadalom minden egyes tagja – fiatal, középkorú, idős – egyaránt ott volt az ipartestület sorai között. A feljegyzések szerint az alakuló közgyűlésen, 1885. november 19-én 485-en vettek részt. Voltak olyan időszakok, amikor ez a szám több ezerre rúgott. Saját étterme, klubja volt az ipartestületnek a székházában, kirándulásokat szerveztek, közösségi életet éltek, s a szakosztályok tagjai is rendszeresen összejöttek, szakmai napokon cserélték ki tapasztalataikat, ismerkedtek meg a legújabb eljárásokkal, alapanyagokkal.

K. E. (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!