Közélet

2016.11.13. 17:54

Brand Slam, avagy újra sok amatőr mozgolódik

A rendszerváltást követően az amatőr teniszezők mezőnyében közel száz pontszerzőt tartottak nyilván az évközi versenyeken. Aztán hamar elült a lelkesedés, az ezredforduló után egy-egy megmérettetésre már csak a korábbiak negyede gyűlt össze. Ám három éve jött Péter Péter, és ismét a régi lelkesedéssel tülekedik a pécsi teniszvilág.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Jöttem, láttam, győztem?

– Hát azért ennél jóval nehezebb volt. Mindig jó szervezőnek tartottak, de itt rengeteg dolog nem volt a helyén. És először is a versenyteniszt kellett kihúzni a csőd közeli helyzetből. A Pécsi Városi Tenisz Clubhoz hívtak elnöknek, amikor az OB I.-es csapat anyagi okok miatt már nem tudott elindulni az első osztályban. De ez korántsem arról szólt, hogy minél több pénzt pumpálok a szakosztályba! Azzal a feltétellel vállaltam, hogy a férfi és női csapat mellé nagyon erős utánpótlást építsünk. Kizártam azt is, hogy bárkit jó pénzért igazoljunk. Aki itt játszik, az Pécsért tegye, cserébe megkap minden segítséget!

– Hol tart most az utánpótlás?

– Több mint száz gyerek gyakorol nálunk, s ötvenen igazolt versenyzők. Közülük többen ranglistavezetők, válogatott teniszezők, női csapatunk szuperligás, a férfiak is ott vannak az első ligában. A tehetséges gyerekekkel pedig jöttek a szülők is teniszezni, ma már az amatőrmezőny húsz százalékát olyan apukák alkotják, akik a kicsik edzései kapcsán ragadtak ütőt.

– Hogy sikerült az amatőröket mozgósítani?

– Csak észre kellett venni, hogy senki nem a komfortzónájában teniszezik. Amatőrök egykori profikkal találkoztak, ami nem jelentett senkinek nagy élményt. Ezért kitaláltunk egy versenyrendszert a Grand Slam-tornák mintájára Brand Slam néven, melyhez jelentős pécsi brandeket nyertünk meg szponzorként. Ma pedig nincs olyan alkalom, amikor ne lenne legalább félszáz nevező egyéniben, de párosban is megtelik mindig a 32-es tábla. Minden alkalommal családi hangulatú a játék, de talán a dobogósok díjai, a római teniszverseny megtekintése is sokakat mozgósít.

– Gondolom, kicsi gyerekkora óta ön is ott szaladgál a salakon.

– Szó sincs róla, a PMSC ifiben kapus voltam, majd súlyos sérüléseket és kispályázást követően 47 évesen vettem először teniszütőt a kezembe. Azonnal megfogott, hogy a sportág a testet, a lelket és az értelmet egyaránt megmozgatja. Másrészt mániákus szervező vagyok, 2002-ben például én hoztam tető alá a Lauber Dezső Sportcsarnokban az Aerobik Világbajnokságot. Az pedig rögtön feltűnt, hogy mit kellene Pécsett másként csinálni.

– Mi a jövő, lehet ezt még fokozni?

– Csak nézzen körül, ma indul az egész fedett pályás szezonon átívelő Tüke Kupánk, tucatnyi csapattal, 120 játékossal, mely sokkal barátságosabban hozza össze az amatőröket a profikkal.

– Megtudhatjuk, hogy mennyit játszik hetente?

– Mindennap van pályám, emellett síelek és búvárkodom. Valójában semmit nem tudok félgőzzel csinálni, például búvároktató is vagyok, a barátaimnak tanfolyamokat vezetek, és együtt keressük fel a legszebb mélytengeri helyeket.

A rendcsináló

Péter Péter 1962-ben született Komlón. A Leőwey-gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte a rendőrség tisztképzőjét, de hadnagyként három hónap szolgálat után leszerelt. Volt sportszervező, a húsiparban rendész, majd visszatért hat évre a szervezett bűnüldözés kötelékeibe. Saját vállalkozást működtet 1995-től, olyan biztonsági cég tulajdonos-vezetője, mely lefedi az egész országot, 220 embert foglalkoztat, közvetve pedig további 300-nak ad munkát. Felesége Marosy Katalin, egy nagy belga cég területi menedzsere, két gyermekük van, Viktor (30) és  Dorottya (25).

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!