Sport

2016.11.18. 16:59

Kosárlabda – Imreh Ajtony örül, hogy Pécs a rendező

Szombaton nagyon fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban a magyar női kosárlabda-válogatott. A csapat edzője, a pécsi Imreh Ajtony bízik benne, hogy ismét kiváló hangulatot teremtenek a szurkolók, aminek köszönhetően ismét győztesen hagyják majd el a pályát.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– A játékosok mellett valószínűleg volt legalább még egy tagja a válogatottnak, aki nagyon örült annak, hogy Pécsett rendezik meg ezt a fontos selejtezőt...
– Ennyire biztosan hazabeszélhetek: én valóban azt favorizáltam, hogy ismét Pécs legyen a házigazda – mondta Imreh Ajtony, a válogatott edzője, aki emellett a PEAC-Pécsnél a másodedzői teendőket is ellátja. – Amikor legutóbb itt voltunk, a szlovákok elleni selejtezőn hatalmas volt a hangulat, nyertünk is. Büszke voltam rá és nagyon örültem neki, hogy ennyien kijöttek a csarnokba! Nagy élmény volt nemcsak nekem, a kollégáimnak is.

– A lelátón ilyen esetekben, vagy klubcsapata meccsein ott szoktak lenni a családtagok is?
– A testvérem ki szokott jönni, de rendszerint titokban: megveszi a jegyet, felül a lelátó tetejére, aztán ha nyerünk, a végén leinteget. Apukám már régóta nem jár, mert túlizgulja a meccseket. Inkább otthon marad és ötpercenként ránéz a neten a statisztikára. Az U20-as Eb-n megnézte a csehek elleni két mérkőzésünket is, azt mondta, annyi elég is volt neki erre az évre.

– Pedig ezt a válogatottat érdemes élőben megnézni. Sikeres, nem mellesleg kívülről is látszik, hogy remek közösséget alkotnak a lányok.
– A selejtezősorozatot ketté kell választani. Az Izland és Portugália elleni első két meccsünkön még nagyon fiatal volt a csapatunk. Ehhez képest februárra tapasztaltabb lett a társaság, Allie Quigley is játszott a szlovákok ellen, s ez a győzelem nagy önbizalmat, lendületet adott nekünk. Kár, hogy utána kikaptunk Izlandon. De valóban, mostanra kezd összeállni a csapat, amiben nagy szerepe van annak, hogy Stefan Svitek a nyáron négy, négy és fél hétre összehívta a keretet, játszottunk négy felkészülési meccset és indultunk egy csehországi tornán. Ezen időszak alatt alakult ki az a légkör, hangulat, ami most jellemző ránk. De mindez mit sem ér, ha nem tudjuk kvalifikálni magunkat a jövő évi csehországi Európa-bajnokságra.

– Már miért ne tudnák? A második helyen állnak, s ha most szombaton megverik a portugálokat, akkor nagyon kecsegtető helyzetbe kerülnek, hiszen a hat legjobb csoportmásodik is kijut.
– Először is: a portugálok eredményei csalókák, atletikusak, mennek, dobnak, szóval nem olyan rosszak, mint amit az eredményeik mutatnak. De a miénk egy annyira jó szellemiségű társaság, hogy megérdemli, hogy kijusson az Eb-re. Ha mindkét hátralévő mérkőzésünket megnyerjük, akkor biztosan ott leszünk, ha a portugálok ellen győzünk, ők pedig megverik idegenben Izlandot, akkor is kijutunk. Ott kell lennünk!

Nem ijedős fiú

A válogatott keddi edzésének végére megérkezett a legkisebb Imreh is: édesanyja karjaiban jött a hathónapos Zétény. Nem ijedt meg a magas emberektől, láthatóan jól érezte magát ebben a közegben – édesapja szerint már két kézzel fogja a labdáját. Bizony nem csodálkoznánk rajta, ha kosaras válna belőle...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!