Közélet

2016.11.21. 19:00

Megújul a török fürdő: a csobogókból is folyhat majd a víz

Egy újabb török kori műemlék, Memi pasa fürdője újulhat meg Pécsett, a Ferencesek utcája végén.

Hajdu Zsolt

Hamarosan megújulhat a Ferencesek utcája végén található egykori török műemlék – Memi pasa fürdője – a város által kidolgozott Zöld Kapu programnak köszönhetően. Az összesen 232 millió forintos beruházás támogatási szerződését jóváhagyta a legutóbbi közgyűlés is.

A Zöld Kapu program két nagy fejlesztési alprogramra bontható, az egyik a közterületi és zöldfelületi fejlesztések a Kórház tértől a Ferencesek utcáján, a Széchenyi téren és a Király utcán keresztül a Búza térig. A másik pedig a közösségi terek fejlesztése a használaton kívüli önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében, ezekről korábban lapunkban is beszámoltunk.

Lapunk kérdésére Memi pasa fürdőjének fejlesztése kapcsán Decsi István alpolgármester elmondta, a tervekben szerepel a leromlott állapotú műemléki fürdő felújítása, valamint az is, hogy a meglévő kutakban csobogókat alakítanak ki.

– A fejlesztés keretében alapvetően két cél vezérelte a várost, egyrészt a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően gondoskodni a fürdő maradványainak állagmegőrzéséről, másrészt pedig a turisztikai hasznosítás fejlesztéseként a mainál sokkal szélesebb körű tájékoztatást adni a romról, illetve annak török kori vonatkozásairól. Várhatóan jövő tavasz végére készülnek el a fürdő fejlesztési tervei és ezt követően, jövő nyáron választjuk ki a kivitelezőt, aki minél hamarabb, még ősszel megkezdi a konkrét kivitelezési munkákat is – hangsúlyozta Decsi László.

A tervezés során többek között megvizsgálják a csobogók táplálásához szükséges vízforrást is, milyen módon hasznosítható a Szent István téren a Kórház tér felé vezető földalatti természetes patak vize, mert ez a vízfolyás a kutakhoz szükséges vizet is biztosíthatja.

Egyedi fasor

A program részeként kialakítanak egy várostörténeti fasort, amelyben az egyes fák elültetése egy-egy pécsi hírességhez, ismert emberhez kötődik. A fák mellé tájékoztató „beszélő” táblák kerülnek, amelyek az összes fontos információt tartalmazzák majd az adott személyről. A várostörténeti fasor a belvárosi sétálóutcák – Ferencesek utcája, Király és Felsővámház utca – északi oldalán valósul meg a tervek szerint, a telepítési helyeket pedig minden esetben egyeztetik majd az érintett közműszolgáltatókkal. Telepítéskor az utcák arculatába illeszkedő, „várostűrő” fafajták jöhetnek számításba, ezekről később döntenek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!