Közélet

2016.11.27. 18:32

Már a villanyórák is okosodnak

Több tízezer fogyasztó közt baranyai háztartásokban is teszteli hamarosan az okos mérést egy állami cég, hogy modernebb közműszolgáltatásokat valósíthassanak meg.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

MJA_4280.JPG

Fotó: Mészáros János

Pécs is szerepet kapott abban a kísérleti programban, amelyben okos mérőórákat tesztelnek egy éven át több tízezer hazai fogyasztónál a különböző közműszolgáltatásokon. A KOM Központi Okos Mérés Zrt. mintaprojektjében Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, illetve Pakson és Pécsett összesen hatvanezer olyan fogyasztásmérő működik majd, amelyek nemcsak az aktuális fogyasztást tudják megmutatni, de például az egyes tarifaidőszakokra lebontva is elemzik az áramfelhasználást. Pécsen elsősorban villamosenergia-mérőket helyeznek ki, országos szinten pedig a lakosság és vállalkozások víz, gáz, távhő és áramfogyasztásáról is gyűjtenek adatokat – tájékoztatott megkeresésünkre a cég.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az előre fizetett díjjal feltölthető villanyórák már sok helyen működnek, az okos márők ezeknél is modernebb szolgáltatást tesznek lehetővé (fotó: MW)
[/caption]Az okos mérők közül húszezret újonnan szerelnek fel, a többi fogyasztónál pedig a már működő órák kapnak adatkommunikációs egységet. Az eszközök egy intelligens rendszer részeiként működnek majd. A begyűjtött mérési adatokat egy okos mérési központ összegzi, a fejlesztés része az is, hogy olyan rendszerek, alkalmazások szülessenek, amelyek nemcsak a szolgáltatók és az energiaellátó rendszer szakembereit segítik, de a fogyasztóknak is extra szolgáltatásokat juttatnak. Ilyen lehet, hogy a felhasználó a jövőben az interneten, vagy akár az okostelefonján is információkhoz juthat a közüzemi fogyasztásáról. Mivel az adatok napra készen elérhetők lesznek, az okos mérőórák az energiával és egyéb erőforrásokkal való takarékosabb gazdálkodásban is segíthetik a fogyasztókat.

Távolról is le lehet olvasni

Az okos fogyasztásmérő órák évek óta törnek előre a különböző közüzemi szolgáltatások terén. Akadnak olyan technológiák, amelyek rádiójellel akár messzire is sugározhatják a rögzített adatokat, így a leolvasóknak nem kell fizikailag bejutni a házba vagy lakásba ahhoz, hogy a fogyasztást ellenőrizhessék, elég lehet például egy megfelelő vevőberendezéssel felszerelt kocsival végighajtani az utcán. Ezzel jelentős megtakarítást érhet el egy szolgáltató az élőmunkában, a fogyasztóknak pedig kényelmesebb lehet az ellenőrzés.

Az összes találkozást a leolvasókkal ezért ez sem szünteti meg, hiszen például a szolgáltatás szabályos igénybevételének ellenőrzésére, a bekötések és a mérők felülvizsgálatára egy ilyen rendszerben is szükség lehet, amit például egy évente ütemezett ellenőrzésen, személyes látogatáson hajtanak végre a szolgáltató szakemberei.

A szén-dioxid-kvótából fizetik

A rendszerfejlesztési mintaprojektre 21 millió euró (mintegy 6,5 milliárd forint) áll rendelkezésre, amelyet a kormány a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó jövedelemből különített az Európai Unió engedélyével – közölte az MTI-vel Vöő Kristóf, a KOM Zrt. vezérigazgatója. A projekt finanszírozását, megvalósítását és eredményeit az EU folyamatosan ellenőrzi. A tesztelésre önkormányzatok, közintézmények, irodaházak és ipari parkok is jelentkezhettek – a fővárosban öt kerület, vidéken pedig öt nagyváros csatlakozott.
A mérők telepítése 2017 elejétől kezdődik, a baranyai fogyasztási helyekről egyelőre egyeztetnek az E-On-nal – közölte a Dunántúli Napló megkeresésére Berczelly Réka, a KOM Zrt. szóvivője.

Modernebb, hatékonyabb hálózat
A KOM Központi Okos Mérés Zrt.-t a magyar villamosenergia-rendszert irányító MAVIR alapította leányvállalataként 2011-ben. A vállalkozás feladata, hogy megvizsgálja az okos hálózatok és technológiák hazai bevezetésének lehetőségeit és alkalmazásának feltételeit. A fő tevékenységük egy független, nagyléptékű mintaprojekt, a Központi Intelligens Hálózat Mintaprojekt kidolgozása és megvalósítása. Ennek eredményeként mélyreható és széles körű információk lesznek elérhetők a hálózat felhasználásáról és az okos mérésről. Mindez a cég reményei szerint elősegíti az energetikai infrastruktúra modernizálását és az energiafelhasználás hatékonyságának javítását, megbízhatóbbá, gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá válását. 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!