Közélet

2016.11.28. 12:03

Megújuló és felújításra váró terek, utak Pécs belvárosában

Teljes burkolatcserét hajtanak végre a 2001-re megújított pécsi Jókai téren. Mindeközben a 2010-re elkészült új Kossuth téren is van mit tenni.

Babos Attila

Vajon így marad a télre már, vagy észreveszik végre, hogy mozognak a kövek a város központjában, s tesznek valamit? – kérdezték többen is az elmúlt hetekben a pécsi Kossuth téren a járókelők. Nem pontosan e szavakat használták, idézhetőbb és kevésbé idézhető mondatokat is hallottunk, de a lényeg ez volt. S valóban: a téren vannak helyek, ahol jó néhány négyzetméteren vannak kilazulva és feljőve valamelyest a burkolóelemek, másutt csak mozognak, megint másutt csak egy-egy elem szúr szemet, de az nagyon – legalább hat-nyolc helyen lenne érdemes javítani laikus nézelődőként is.

Többen azt mondogatták, hogy nem értik, miért hagyják ezt a felelősök, mert vannak ugyan újabb hibás részek, de néhány helyen – például az áruház hátsó bejárata és az egyik bank előtt is – már jó ideje kerülgetni kell egyes gránitköveket. Igaz, a tér nagy része szerencsére rendben van, pláne ahhoz képest, amilyen egyes időszakokban volt a korábbi években, de aki éppen nem figyel és megbotlik, vagy csak egy drágább cipőjének a bőrét horzsolja össze, annak ez nem nyújt majd vigaszt – és itt az átlagosnál több olyan terület is van, ahol ez előfordulhat.

Korábban azt is nyilatkozták a városházáról, hogy a tér csapadékelvezető rendszerével kapcsolatos hiba miatt is mozoghatnak a gránitlapok

Most azt kérdeztük a városházától, hogy mikor újítják fel részlegesen a Kossuth teret, merthogy sok a rossz kő újra. Magay Miklós, a pécsi városfejlesztési főosztály vezetője azt mondta, hogy ahogy idén, úgy jövőre is javítják az esetlegesen elhasználódott köveket.

Mint ismert, mindeközben zajlik a belváros egyik másik kedvelt és fontos terének, a Jókainak a felújítása, teljes burkolatcserét hajtanak végre. Több helyen, nagy egybefüggő részeken már látszik, milyen az új burkolat, és látszólag nagyon jól haladnak a munkálatokkal. Érdeklődésünkre Sztojkovics Éva, Pécs belvárosának fideszes önkormányzati képviselője lapunknak azt írta, hogy a Jókai tér újjáépítésében – ahogy azt korábban is nyilatkozta több esetben Páva Zsolt polgármester – a minőségi munkavégzés az elsődleges. Ezzel együtt a jelenlegi terveik szerint – átlagos téli időjárás mellett – a januári átadás tarthatónak tűnik.

A Ferencesek utcája is sorra kerülhet hamarosan

Korábban lapunk is több alkalommal rákérdezett arra, tervben van-e a belváros egyik legfontosabb sétálóutcájának, a Ferenceseknek a felújítása. A burkolat hibáira, repedéseire azonban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt négyszínfestési városszépítő akciója irányította rá igazán a figyelmet nemrégiben. Azt kérdeztük most, hogy a Jókai tér munkáinak előrehaladtával van-e már konkrét terv a Ferencesek burkolatának felújítására, erről ugyanis beszéltek. Magay Miklós azt mondta, hogy a Jókai tér újjáépítése után döntenek a környező utcákban megvalósuló felújítási munkákról.

Témánkhoz illő kérdés volt, hogy mikor születhet döntés a Bajcsy-Zsilinszky utca térkövezéséről, amiről az új pécsi vásárcsarnok kapcsán beszéltek először. És említették az autóforgalom tervezett korlátozását is az utcában, illetve a Rákóczi út központi részén. Most erre azt írták, hogy a döntésre várhatóan a jövő év első felében kerülhet sor.

Elképzelhető, hogy uniós TOP-forrásból felújítják a Nick-udvar emeleti és a tőle északra fekvő üres épületek lakásait? A válasz szerint a Nick-udvar felújítása megtörtént korábban, a tömb felújításának megvalósíthatóságát pedig vizsgálják.


Majd köveznek

Nem hivatalos értesülésünk volt, hogy a Jókai tér és a Rákóczi út között felújítják, esetleges díszkövezik is a Jókai utcát. Rákérdeztünk erre is a főosztályvezetőnél.

Ő cáfolta az értesülést, ám azt mondta, hogy „a Jókai utca irányába folytatódik majd mindösszesen tíz-húsz méteren át a Jókai tér díszkövezése”. Hozzátette: „a megvalósítás időpontját viszont még nem határoztuk el”.

Új Citrom

Páva Zsolt polgármestertől nemrég kérdeztük azt, felújítanák-e a Király utcát. Megírtuk, azt mondta, újraburkolása a rövid távú tervek közt nem szerepel, mert burkolata jelenleg megfelelő. Hozzátette viszont, hogy a Citrom utca felújítását tervezik, de konkrétumot szerinte még korai mondani.

Magay Miklós is ezt mondta újra, annyit hozzátéve, hogy tervezik a felújítást, de nem rövid távon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!