Közélet

2016.12.10. 15:28

Rekordra készül a pécsi mesterszakács

A pécsi Mr. Remy Gyrosos tulajdonosa, Mészáros Csaba világraszóló magyar rekordra készül: egy minimum 30 kilós gyrostálat készít el december 17-én, amit húsz nagyon éhes sportember igyekszik majd fél óra alatt bekebelezni. A tál értékét a Misina Állatemenhely számára ajánlja majd fel.

Szakács Miklós

Szó se róla, Mészáros Csaba már eleve nem mindennapi jelenség. Ritka ugyanis, hogy egy érdemérmes mesterszakács egy gyrosbüfét működtetve érzi magát teljesnek. Persze, aki járt már ott, az pontosan tudja, hogy nála sokkal többről van szó a görög eredetű ételnél. A klasszikusnak mondható, egyszerűen kezelhető pitás megoldás ugyanis csak egy a számtalan ételvariáció közül.

Emellett pedig feltűnően sokszor áll ki egy-egy jó ügy mellett is Mészáros, ha kell jótékonysági palacsintasütéssel, de akár úgy is, hogy rászorulóknak készíti el húsos-zöldséges finomságát. Ezúttal azonban más miatt lesz érdemes figyelni arra, amire éppen készül. December 17-én, jövő szombaton ugyanis rekord nagyságú gyrostálat fog elkészíteni. Harminckilós „szörnyet” készül a tálcára pakolni, amit délelőtt 11 órakor húsz nagyon éhes pécsi sportember próbál majd meg elfogyasztani 30 perc alatt.

– Az eredeti ötlet annyi volt, hogy csinálok egy hatalmas tálat, aminek az árát felajánlom a Misina Állatmenhelynek – árulta el Mészáros Csaba. –Aztán az egyik törzsvendégem vetette fel, hogy miért nem csinálunk ebből rekordot is? Kis utánajárás után fel is vettem a kapcsolatot a Magyar Rekord Egyesülettel, így jövő szombaton, ha összejön a 30 kilós össztömeg, be is jegyzik ezt a teljesítményt. Húsz híres, a maga területén kiemelkedő pécsi sportember üli majd körbe a gyrostálat, az pedig csak hab lenne a tortán, ha fél órán belül elfogyna az étel, ebben az esetben az időrekordot is elismernék.

Az egész város sikere lehetne

– Ha sikerül a kísérlet, az nem az én sikerem lesz – mondta Mészáros Csaba. – Az az összes vendégem sikere, sőt, Pécs sikere. Fontos nekem ez a város, nagy boldogság lenne, ha ezzel tudnék esetleg néhányaknak örömet okozni. Azért is jelentős ez a rekordkísérlet, mert jelezné minden pécsinek, hogy lehet, sőt kell is nagyokat álmodni!

A szakács azt is hozzátette, a helyi értékek fontossága abban is megmutatkozik esetében, hogy alapanyagai legnagyobb részét pécsi, Pécs környéki termelőktől szerezi be.

– Ha úgy tekintjük, a gyros önmagában csak hús, pita, meg köret. De ennél sokkal, sokkal több van benne – mondta átszellemülten Mészáros.

Öt liter tzatziki

A nem mindennapi méretű gyrostálhoz készült „bevásárlólista” tekintélyt parancsoló.

– Több mint 30 kilónyi tanyasi csirkehúst használok fel – kezdett bele Mészáros Csaba, aki gyorsan magyarázatot adott az irgalmatlan mennyiségre. – Sütés közben jelentősen veszít a hús a súlyából, ezért kell ilyen sok. Nagyjából 12 kiló krumpliból kerül mellé házi burgonyachips, illetve közel ennyi fejes saláta, lilakáposzta és paradicsom. Ezt öt liter tzatziki szósszal locsolom meg, és a tetejére kerül harminc sajttal töltött, grillezett pita.

És, hogy mire fogja rápakolni mindezt?

– Van egy hatalmas fa teknőm, amiben elférne, de az nem lenne autentikus – mondta Mészáros. – Ezért erre az alkalomra csináltatok egy külön tálat, nagyjából egy méteres átmérővel.

Hivatalosan csak magyar csúcs lehet

Ha rekord, akkor Giunness. Kétségtelen, a Giunness World Records a világ leismertebb, rekordokkal foglalkozó szervezete, ám világszerte jópár akad még. Hazánkban a Magyar Rekord Egyesület hitelesíti az emberfeletti teljesítményeket, így lesz ez jövő szombaton is. Egy ellenőr, a szervezet elnöke és még egy ügyvéd is itt lesz, hogy megfigyelje a gigagyros elkészültét. Magyarországon gyrossal kapcsolatos rekord még nincs, Mészáros Csabától úgy hallottuk, hogy a világon sem hitelesítettek még ilyen kísérletet – utánanéztünk, és mi sem találtunk hasonlót. Ha tehát itthon meglesz a csúcs, akár a Giunness-hez is fel lehet terjeszteni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!