Közélet

2016.12.15. 13:04

Kiverte a biztosítékot a felszólító

Kiverte a biztosítékot a lakóknál az a felszólító levél, amelyet a hulladékszállítási- díj-tartozással kapcsolatban a napokban küldött ki a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) megbízásából a Biokom Nkft.

Hajdu Zsolt

Több felháborodott olvasónk is megkereste szerkesztőségünket telefonon és interneten egyaránt a felszólító levéllel kapcsolatban, holott szerintük pont az NHKV nem tett eleget a vállalt kötelezettségének.

Lapunk kérdésére a szolgáltatóknál elmondták, a második negyedéves lakossági hulladékszállítási számlákat az NHKV megbízásából októberben küldte ki a Biokom november 10-i fizetési határidővel. A törvény értelmében a szolgáltató kötelessége a számla fizetési határidejét követő 30 napon belül felszólítót kiküldeni a lejárt fizetési határidejű számlákra vonatkozóan.

Azt is megtudtuk, hogy az NHKV Zrt. által nem történt meg a csoportos beszedési megbízások teljesítése, így ezek az összegek a partnerek folyószámla-egyenlegeiben tartozásként szerepelnek. A jogszabályi kötelezettségnek megfelelően a szolgáltató elkészítette a fizetési felszólítókat és kiküldte azokat, viszont technikai hiba miatt kikézbesítették azon lakossági partnereknek is a felszólító leveleket, akik a hulladékgazdálkodási díjat csoportos beszedési megbízás útján teljesítik.

A szolgáltató tájékoztatása szerint a felszólító levéllel kapcsolatban a csoportos beszedési megbízással rendelkező ügyfeleket semmilyen egyéb költség nem terheli. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a fizetési felszólító levélhez csatolt készpénzátutalási megbízást sem kell befizetniük, mert várhatóan a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. hamarosan eleget tesz a kiállított számlák csoportos beszedési megbízás alapján történő beszedésének, és levonja a folyószámlákról a kiszámlázott összegeket.

Megtelt a levelesláda a panaszokkal

Nem volt a közelmúltban olyan téma, amellyel kapcsolatban annyi észrevételt kaptunk volna, mint a mostani felszólító levél.

Egy olvasónk azt írta: „Az Új Dunántúli Naplóban arra biztatnak, ha valami érdekeset hallunk, írjuk meg. Nos, december 12-én fizetési felszólítást kaptunk, mert a december 6-i állapot szerint tartozunk a szemétdíj befizetésével, azzal a számlával, melynek fizetési határideje december 10-e. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy miért adták postára a felszólítót – eleve azt feltételezve, hogy nem fizetjük be a számlát időben – amikor a fizetési határidő december 10-e, szombat lévén, valójában december 12-e, hétfő. Azt a választ kaptam, hogy ne vegyük figyelembe a levelet.”


Egy másik olvasónk írta: „A nyilvánosság erejével szeretném felhívni a figyelmet a következőkre: a szemétszállítási díj fizetését csoportos beszedéssel vállaltuk. Amikor átvette a területet az NHKV, akkor azt közölték, hogy nincs teendőnk ezzel kapcsolatban. Március óta nem érvényesítették a csoportos beszedést, így azóta nem fizettünk, másokkal egyetemben. Telefonáltam ebben az ügyben, de miután „megnyugtató” választ kaptam, nem tettem semmit. Ehhez képest most jött egy felhívás és egy csekk, hogy fizessem meg a 6010 forint hátralékot, mert ellenkező esetben a NAV hajtja be, amely további költségekkel jár.”


Még egy levél: „A szolgáltató felszólított a szemétszállítási számla kiegyenlítésére. Előzetes tájékoztatásuk szerint ugyanakkor a banki beszedési megbízások változatlanul fennállnak. Miért nem éltek a megállapodás szerint a számlafizetés érvényesítésével? Miért szólítottak fel a fizetésre?”

Címkék#BIOKOM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!