Közélet

2016.12.15. 16:45

Ajándék csészék a jó ügyért, a gyerekekért

A Ledina Kerámia az első porcelánjaival segít a Visszatérés nevű közhasznú alapítványnak.

Dömötör Géza (Dunántúli Napló)

Ledina Kerámia Kft. a dolgozók ajándékaként százötven darab, erre az alkalomra készített porceláncsészét adott át csütörtök délelőtt a Pécsi Gyermeksebészeti Klinika Visszatérés nevű közhasznú alapítványának. A karácsonyra gyártott porcelánok különlegességét az adja, hogy már a Ledina nemrégiben felavatott új telephelyén készültek. Mint a Ledina ügyvezetője, Erdei Viktor leszögezte, a cég első termékével a beteg gyerekeket szerette volna támogatni, így esett a választás a klinika 26 évvel ezelőtt életre hívott alapítványára.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] fotók: Dömötör Géza
[/caption]

Dr. Pintér András professzor emeritus az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy az évek során rengeteg ajándékot kaptak már, de csészéket még soha. Az alapítvány az átadott tárgyakat az adománygyűjtés során használja fel, úgy hogy azok a jó lelkű emberek, akik ezer forint feletti összeggel támogatják a nemes ügyet, ezekből az egyedi porcelánokból kapnak ajándékba egyet. Az akció a pénteki napon indul és december 24-éig tart a Széchenyi téren a karácsonyi vásárban.

A professzor a csütörtöki eseményen kiemelte, hogy az alapítványának célja többek között az, hogy a hátrányos, vagy szerény anyagi helyzetű családok kis betegei számára is biztosítsa, hogy a hozzátartozók is a bent maradhassanak éjszakára a kicsikkel a kórházban. Az ünnepek idején ez nagy könnyebbség azon beteg gyerekek számára, akik nem hagyhatják el a klinikát. A mostani adománygyűjtés kifejezett célja, hogy egy gyermekbarátabb klinika kialakítására használják fel az adományokat. A professzor ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy fontos, hogy a gyermekeknek olyan környezetet biztosítsanak, ami nem egy kórházra emlékezteti őket. Próbálnak olyan légkört teremteni, ami az otthonukat juttatja eszükbe. Az adományokból többek között televíziót is vesznek, illetve olyan ruhákat a nővéreknek, ami kiváltja a fehér köpenyeket, a klinika komfortja ezekkel is bővül.

Már 26 éve a jóért

A Visszatérés alapítvány 1990-ben alakult, hogy mozgósítsa a civil társadalom erőforrásait a gyermeksebészeti betegellátás javítása érdekében. Eddigi működésük során közel háromszáz millió forint adományt sikerült összegyűjteniük. Sok civil a munkáját, szabadidejét ajánlja fel azért, hogy a beteg csöppségek testi-lelki gyógyulása minél teljesebb legyen.

Fontos az utógondozás

Az alapítvány kiemelt figyelmet fordít az utógondozásra is, mert a kezelés nem fejeződik be a kórházi ápolással, a rehabilitáció legalább olyan fontos része a folyamatnak. Minden évben egy speciális üdülőben egy-egy hetet töltenek a munkatársak a sérült betegekkel, ahol közös programok, játékok várják a gyerekeket. Komoly beszélgetések is zajlanak ezekben a táborokban, ahol a sokszor elkeseredett fiatalok új célokat találhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!