Közélet

2016.12.19. 17:08

Kézműves makettek gurulnak ki a Zsolnay-negyedből

A precíz autómaketteket gyártó cég jövőre megduplázza, 120 főre emeli dolgozói létszámát Pécsett.

S. G. (Dunántúli Napló)

Mint arról már beszámoltunk, a minap átadták az Amalgam Fine Model Cars mintegy százmillió forintos beruházással kialakított új pécsi gyártóüzemét a Zsolnay-negyedben. Az autógyárak és igényes gyűjtők számára különböző méretarányú, precíz autómaketteket gyártó, jelenleg 632 embert foglalkoztató cég jövőre megduplázza, 120 főre emeli dolgozói létszámát Pécsett.

Páva Zsolt polgármester ennek kapcsán kijelentette: a fejlesztés egyik példája annak, hogy a városban megtalálható tudást és hagyományt is felhasználó, magas hozzáadott értéket előállító cégek a baranyai megyeszékhely gazdaságának motorjai. A mintegy 700 négyzetméteres új gyártóüzem kialakítására nettó 100 millió forintot fordítottak a város rendelkezésére álló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője elmondta, hogy komoly bizalommal van a cég Pécs iránt, amit az is jelez, hogy a makettek alapjául szolgáló csúcsteljesítményű járművekről Pécsre érkező információk világviszonylatban is komoly ületi titkot képeznek.

Az 1985-ben alapított angol Amalgam Collection cégcsoport kreatív igazgatója, Michael Niemas arról beszélt, hogy termékeik tervezésénél a legmodernebb technológiát használják, míg a maguk makettek kézműves darabok. A dolgozók a makettek alkatrészeit kézzel csiszolják, alapozzák, festik, illetve szerelik össze. Éppen ezért minden darab egyedi. A cég idén 200 autómakettet gyártott, 2017-ben ötszáz darab fölé kívánják emelni termelésüket. A jelenlegi dolgozói létszámot 2017 végére 120-ra emelik. A cég autómakettekkel látja el a Forma–1-es csapatokat és versenyzőket, szponzorokat, a vezető európai luxussportautó-gyártókat, köztük a Ferrarit, a Bugattit, a Jaguart, a Bentley-t, a Porschét és a Mercedest is.

S. G. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!