Közélet

2016.12.21. 19:10

Torony nélkül maradt a geresdlaki templom

Veszélyessé nyilvánították a Remete Szent Pál tiszteletére 1794-ben épített templom tornyát.

Zs. J. (Dunántúli Napló)

A Pécsi Egyházmegye szakemberei tüzetesen átvizsgálták a torony állapotát, megállapították, hogy a fémlemez fedése a deszkázattal együtt teljesen tönkrement. Az esővíz bejutott a tetőterébe és a fedélszék anyagait áztatta, a faanyag már nem tudott kiszáradni és idővel korhadásnak indult. Több gerendát nagy mértékben a rovarok is károsították, így a statikus által veszélyessé vált toronytető azonnali beavatkozást igényelt. Mint megtudtuk, először egy olyan szerkezetet kellett készíteni, amit ráhúzhattak a toronysisakra, és rögzíthették, hogy a rossz állapotú sisak az emelés közben ne essen szét. Daru segítségével le is emelték, a földön pontosan felmérték, hogy ezen adatok alapján újra lehessen gyártani. 

A régi sisakot a helyszínen elbontották, és a bontott anyagot elszállították. Az új sisak szerkezetét a régi alapján műhelyben készítették el, azonban a fedését már a helyszínen. A bontás, az új sisak építése és beépítése összesen hatmillió forintba kerül, tudtuk meg az egyházmegyétől.

Zs. J. (Dunántúli Napló) -->

Címkék#geresdlak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!