Közélet

2016.09.28. 18:54

Egy rokkant bányász három életet mentett meg - Halálban is segíteni

Az országban több mint ezren várnak szervátültetésre, de az alkalmas donorok száma kevés.

Katus Eszter

A napokban elhunyt a rokkant bányászok járandóságáért harcolók egyik pécsi vezéralakja, Szemán István. A Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének alelnöke 61 éves volt. Ahogy azonban életében, halálában is segített másokon. Információink szerint ugyanis, miután lekapcsolták az életfunkciókat fenntartó gépekről, máját és veséit három transzplantációra váró beteg kapta meg.

Ismerősei szerint, ha tehetné, azt üzenné másoknak is, hogy kövessék a példáját, és döntsenek a donáció mellett.
Bár azt nem tudni, kik kapták meg az elhunyt bányász szerveit – még a családtagok sem kaphatnak erről információt – az biztos, hogy ma Magyarországon több mint ezren várnak egy-egy szervre, amely megmentheti az életüket. Közülük viszont csupán 400 kap szervet, és ezzel új esélyt évente. Legtöbben vesére várnak, de májra, szívre, hasnyálmirigyre és tüdőre is sok betegnek lenne szüksége.

Fontos tudni, hogy hazánkban 75 éves korig mindenki potencionális donor. (Kivéve bizonyos betegségekben szenvedőket: ide tartoznak a rosszindulatú daganatok és a fertőző betegségek, de ellenjavallatot képez a májzsugor, valamint a túl hosszú ideig tartó újraélesztés is.) Magyarországon ugyanis a feltételezett beleegyezés elve él, ami azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy hozzájárul. Aki ezt nem szeretné, annak még életében rendelkeznie kell a tiltásról. Amennyiben erre nem kerül sor, de az elhunyt családja tiltakozik, a műtétet szintén nem végzik el az orvosok. Pedig egyes kutatások szerint az adományozás segít a veszteség feldolgozásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!