Hírek

2005.06.01. 06:11

Kelta tigris tánclépésben

Michael Flatley (47), a világ legjobb ír sztepptáncosa és társulata Európában elsőként Budapesten mutatja be a Kelta tigris című előadást.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="121"] A táncos negyvenmillió dollárra (8,2 milliárd forintra) biztosította a lábát
[/caption]Öt év kihagyás után a Puskás Ferenc Stadionban július 9-én lép újra közönség elé a géppuskalábú Michael Flatley. Új műsorában – a tigrist használva jelképként – az emberek elnyomását és a szabadságért vívott küzdelmét kívánja bemutatni.

– Budapest az egyik legkedvesebb városom, ezért jobb helyet el sem tudnék képzelni a Kelta tigris európai bemutatójára – mondta a Budapesti Állat- és Növénykertben, a tigrisketrec előtt tartott tegnapi sajtótájékoztatón. A világsztár elárulta: új műsorában egy Zoltán nevű magyar táncos is fellép. A kilencvenperces táncshow kellékeit és technikai felszerelését kilenc busz szállítja fővárosunkba. A táncosok pedig öt autóbusszal és egy repülővel érkeznek a helyszínre.

A Kelta tigris táncelőadásban az ír lélek ötvöződik a zene és a tánc drámai erejével. Ő az első amerikai, aki elnyerte az ír tánc világbajnoka címet. Mindemellett kitűnően fuvolázik, intelligenciahányadosa is rendkívül magas. A legfiatalabb, aki valaha is a Nemzetközi Heritage Társaság díját átvehette Ronald Reagantől. Többször elnyerte a táncművészetek mestere címet, s a National Geographic Society 1991-ben élő nemzeti kinccsé nyilvánította.

A show világába 1994. április 16-án került be. Ezen a napon partnernőjével, Jean Butlerrel előadott hétperces számukkal, a Riverdance-szel óriási sikert arattak az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ekkor született meg egy kétórás show ötlete, amelyet 1995-ben mutattak be Dublinban. Ez koreográfusként, táncosként és producerként az igazi nagy áttörést és a világhírt jelentette számára. Az előadásra életre hívott társulat négy részre válva turnézott világszerte, egészen 1998-ig. Ekkor Londonban újra összeálltak, és létrehozták a minden addiginál nagyobb táncshow-t, a Feet of Flames-t. 2000-ben több mint száz városban, köztük Budapesten is bemutatták új műsorukat, a Lord of The Dance-ot. A turnéról készült két videokazettájukból 4,5 millió példány kelt el. Németországban egy évig vezette az eladási listákat.

Külön érdekesség, hogy Flatley másodpercenként harmincötször tudja odacsapni a talpát a padlóhoz. Ezzel játszva tartja a Guinness-rekordot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!