Hírek

2005.10.21. 00:00

Cheney és Rumsfeld összeesküdött

Szenzációs bejelentést tett Colin Powell volt amerikai külügyminiszter munkatársa. Lawrens Wilkinson ezredes szerint Richard Cheney alelnök és Donald Rumsfeld védelmi miniszter titkos megállapodást kötött egymással, és saját külpolitikát folytatnak a kormány háta mögött.

E. Cs.

Wilkinson egy előadásában azt mondta: a két politikus számos kritikus kérdésben maga döntött, s erről az apparátus nem tudott. Amerikának ezért most kell fizetnie – tette hozzá. Példaként a titkos döntésekre a tanácsadó Észak-Koreát említette, amellyel az Egyesült Államok jó ideig nem állt szóba, továbbá azt a tényt, hogy Washington nem támogatta az Iránnal kapcsolatos európai erőfeszítéseket.

A The Financial Times című lap idézi Wilkinsonnak azt a kijelentését is, hogy az amerikai elnök „nem járatos külpolitikai kérdésekben, s ráadásul nem is érdeklődik irántuk”. A probléma része szerinte az is, hogy Condoleezza Rice, jelenlegi külügyminiszter elnöki tanácsadó korában nem arra összepontosított, hogy a legjobb tanácsokat adja Bush elnöknek, hanem hogy minél szorosabb kapcsolatot építsen ki vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!