Friss hírek

2006.01.10. 08:41

Visszaküldik a vizes lábbal érkező kubaiakat

Vissza kell térniük hazájukba azoknak a kubai menekülteknek, akik házi készítésű csónakjukkal elvergődtek Florida partjáig. Szerencsétlenségükre egy régi híd pillérénél kötöttek ki, az amerikai törvények szerint ezért vissza kell őket toloncolni.

BAMA

A tizenöt tagú csoport, tizenhárom felnőtt, egy kétéves és egy 13 éves gyerek, január 2-án vágott neki a veszélyes útnak. Hétfőn szerencsésen partot értek, de nem gondolták, hogy egész tervük kútba esik amiatt, hogy egy használaton kívüli híd pilléréhez kötik ki a csónakjukat Florida Keys-nél. A sajátos amerikai törvények szerint ugyanis, azokat a menekülteket, akik elérik a szárazföldet az USA-ban, már nem toloncolják vissza, azokat viszont, akiket a parti őrség az Egyesült Államok vizein kap el, azokat visszaküldik hazájukba. A "száraz lábúak" tehát maradhatnak, a "vizes lábúaknak" távozniuk kell.

A floridai parti őrség a most érkezett menekültcsoportot a hídpillérhez kikötött csónakban találta meg, és nem tudott dönteni, hogy mit tegyen velük. Megkérték tehát a washingtoni hatóságokat, foglaljanak állást. Tegnap megszületett a döntés a fővárosban: a hídpillérről csak vizes lábbal lehet elérni az Egyesült Államok szárazföldjét, a kubaiak tehát nem maradhatnak. A Miamiban élő kubai emigránsok közössége tüntetést szervezett a szívtelen döntés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!