Hírek

2006.03.07. 00:00

Etnikai feszültség március 15-e miatt Erdélyben

Százezer román „hazafit” vár Székelyudvarhelyre március 15-én Corneliu Vadim Tudor. A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke így szeretne „békés módon” tiltakozni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szintén Udvarhelyre szervezett nagygyűlés ellen, amelyen az autonómia mellett tesznek hitet a résztvevők.

Lukács János, Kolozsvár

Az ellenrendezvényt maga Vadim vezeti majd, a szervezéssel megbízott emberei között pedig Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester neve is szerepel. „Egymillió román halt meg a két világháborúban, mi pedig megijedünk egy maroknyi sötételméjűtől, akiknek agyára ment a
pálinka?” – tette fel a kérdést Vadim. Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke attól tart, hogy megismétlődhetnek az 1990 márciusában Marosvásárhelyen történt atrocitások. Mint ismeretes, akkor több halálos áldozatot is követelt a román belügyis tisztek által levezényelt, román-magyar konfliktusnak álcázott tömegverekedés, ekkor vesztette el Sütő András író is a fél szemét.

Szász Jenő udvarhelyi polgármesternek nincs tudomása arról, hogy Vadimék engedélyt kértek volna egy tüntetés szervezésére, ugyanakkor viszont nem tart egy újabb véres márciustól. Mircea Dusa szociáldemokrata képviselő, Hargita megye korábbi prefektusa úgy látja, az ellentüntetés nem megoldás, és az állami szerveknek minden eszközzel meg kell akadályozniuk egy újabb vérontást. Meglátása szerint akár a szükségállapot kihirdetését is fontolóra kell venni, ha a helyzet esetleg úgy kívánná. Az ellenséges hangulat szításához egyébként a román sajtó egy része is hozzájárult, amely azt kürtölte szét, hogy Udvarhelyen ezúttal a független Székely Köztársaság kikiáltására készülnek. A szervezők szerint erről szó sincs, annyi történik csupán, hogy a jelenlevők – legfeljebb mintegy tízezren – kinyilvánítják a székelyföldi autonómia iránti igényüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!