Egyéb

2006.03.13. 14:41

Depressziót okoz egyes zsírsavak tartós hiánya

Magyarország sajnos első a szív-és érrendszeri megbetegedésekben. Fontos tudni, hogy némi odafigyeléssel, és a táplálkozási szokások megváltoztatásával sokat javíthatunk a szomorú statisztikán.

D. Á.

 Azokban az országokban, ahol a mindennapi étkezések részét képezik a tengeri halak (Japán illetve a Skandináv országok), jóval kevesebben betegszenek meg. A hetente legalább kétszeri halfogyasztással bevitt úgynevezett Omega-3 zsírsavakkal csökkenthető a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélye. Japán kutatók ráadásul arra a következtetésre jutottak, hogy a sok halat tartalmazó étrend védelmet nyújt a depresszióval és az öngyilkossággal szemben is.

Más kutatások úgy találták, hogy az izlandi népesség körében ritkább a szezonális depresszió (SAD). Ez a leginkább télen jelentkező, a napsütés hiányához köthető lehangoltság főleg azon az égövön jellemző. Elképzelhető, hogy az izlandiak védettségének az az oka, hogy rendszeresen fogyasztanak halat.

Egyetértés van abban is, hogy a súlyos depresszióban szenvedőknek nagyon alacsony az Omeg-3 zsírsav szintje. Bár egyelőre még senki sem bizonyította az ok-okozati összefüggést a halevés és a depresszióra való hajlam között, már elindult Bostonban egy nagyszabású klinikai viszgálat. A kutatás az ilyenkor szokásos „kettős-vak” eljárásra épít. Sem az orvos, sem a páciens nem tudja, hogy melyik hatóanyagot kapja a három szer: egy régi antidepresszáns, az Omega-3 zsírsav és a placebo közül. A vizsgálat során azt tesztelik, vajon valóban vannak-e a halevésnek ilyen áldásos hatásai. Az azonban már biztos: az említett zsírsav nélkülözhetetlen például a magzat fejlődése szempontjából, de a terhesség alatt a kismamának is elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!