Hírek

2006.04.28. 10:48

Idősek otthonába megy a nagymama

HASZONÉLVEZET Olvasónk megvette nagyanyja önkormányzati lakását a saját nevére. Az idős asszonynak holtig tartó haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Külföldön élő lánya követelőzik.

Rados Virág

A nagymama idősek otthonába akar vonulni – közli olvasónk levelében. Külföldön élő lánya, olvasónk nagynénje azt akarja, hogy az idős asszony az általa kiszemelt drága otthonba menjen. Véleménye szerint ezt joga van követelni, hiszen az unoka számára „ajándék” volt, hogy megvehette a lakást. A nagynéni ezért azt is elvárja, hogy az idősek otthonának költségeit olvasónk állja. Különben ő bírósághoz fordul.

Ne dőljünk be az ilyesfajta üres fenyegetőzésnek – mondja dr. Schneider Péter ügyvéd. A nagymama maga választ: abba az otthonba vonul be, amelyikbe akar – feltéve, ha van rá lehetősége. Ami a lakás haszonélvezeti jogát illeti, az holtáig az övé maradhat. Amennyiben beleegyezik, persze lemondhat róla. Akár pénzért is, ez ugyanis vagyonértékű jog. De amíg ő a haszonélvező, ő dönti el, ki lakhat a lakásban. A tulajdonos eladhatja az ingatlant, de a haszonélvezeti joggal terhelten. Számítson rá, hogy így kisebb lesz a forgalmi értéke.

A külföldön élő nagynéni nem szabhat diktátumot a kérdésben. Nincs joga eldönteni, hogy az idős asszony hová költözzön. Hiába emleget pert – erre nincsen semmiféle jogcíme. A nagymama ráadásul szellemileg teljesen friss, így képes dönteni saját sorsáról. A nagynéninek nincs igaza abban sem, hogy a lakás ajándék volt. Az ingatlant az unoka annak rendje és módja szerint kifizette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!