Közélet

2006.05.07. 10:06

Kullancstól betegek a kutyák

Pécs | Feltűnően sok beteg kutya kerül állatorvoshoz az utóbbi időben. Leverten, támolyogva, étvágytalanul. A kullancsok okozta Lyme-kórban, netán babesiosisban szenvednek. Utóbbi végzetes lehet.

Kozma Ferenc - Dunántúli Napló

Az utóbbi időkben feltűnően sok kutya kerül kullancscsípés miatt az állatorvoshoz. Dr. Hartung István szerint babesiosisban, vagy éppen az emberek betegségében, a Lyme-kórban szenvednek. Az embert figyelmeztetve is bizonyítják: Pécsett majdnem minden park, rét tele van a parányi vérszívókkal. Hartung doktor szerint a sorban kiemelkedik a Malomvölgyi-tó és környéke, ahol szinte tobzódnak az élősködők.
A kutyák speciális betegsége, a babesiosis súlyos vérszegénységgel jár, és gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A tünetek két-három héttel a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a nagyfokú elesettség, láz. Heveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenálló képességűek légzési elégtelenségben, a vérkeringés öszszeomlásában pusztulnak el. A Lyme-kór pedig sok esetben úgy alakul ki, hogy a tulajdonos nem is veszi észre. A tünetek akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek étvágytalanság, láz, sántaság, duzzadt ízületek formájában. De oda kell figyelni, hiszen az emberre elsősorban a fertőzött kullancsok csípése jelent veszélyt, de előfordulhat emberi megbetegedés a fertőzött kutya vizelete révén is.
Végül jegyezzük meg: hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak a tavaszi, június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ. Augusztus második felétől októberig ismét harcra készek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!