Hírek

2006.05.15. 17:04

Szalmonella baktérium, a kánikula réme

Előző héten 170-en kaptak ételmérgezést, 53-an kerültek kórházba. A baktérium a melegben érzi jól magát, és 1-2 nap lappangás után erős hasmenéssel jelentkezik. Különösen a csecsemők és az idősek vannak veszélyben.

Dreissiger Ágnes

Csütörtökön és pénteken összesen 170-en, részben a Fővárosi Operettszínház, az Opera és a Thália Színház munkatársai kaptak ételmérgezést. Ők pénteken kerültek kórházba azok után, hogy előző nap fogyasztottak abból a borjúpaprikásból, amit a Művészetek Palotájában működő konyháról a városi csúcsforgalom miatt csak 20 perces késessel juttatott el a cég a három budapesti teátrumhoz. Az ételt a próbák elhúzódása miatt nem melegítették fel, ez okozhatta a tömeges rosszulléteket, a szállító cég elismerte mulasztását. A másik ételmérgezés pénteken történt: egy budapesti főzőkonyha 12 helyre szállított ebédet, ebből három helyen, összesen 90 embernél vetődött fel ételmérgezés gyanúja. Szabó Enikő, a fővárosi ÁNTSZ osztályvezető főorvosa lapunknak elmondta: az egyik menü rántott hal és tartármártás volt, és valószínűnek tartják, hogy azok lettek rosszul, akik a mártásból ettek, mivel mind a tizenkét helyre ugyanolyan első fogást, tojáslevest szállítottak.

A két ételmérgezés azonban teljesen független egymástól.
A szalmonella baktérium szaporodásának kifejezetten kedvez a meleg idő, ezért ez a legveszélyeztetettebb időszak. Ócsai Lajos, az intézet járványügyi osztályának vezetője arról tájékoztat, a baktérium szájon át jut be a tápcsatornába, ahol tovább szaporodik, és hatását is itt fejti ki. Tombolnak örömükben az élelmiszerekben megbúvó szalmonellabaktériumok, ha jók a környezeti feltételek. Szeretik a minél melegebb, 30-40 fokot, és a minél nedvesebb levegőt, ezért fő ellenségük a hűtőszekrény, meg persze a kellő higéninás feltételek. A kórokozó különösen kedveli a habos, krémes élelmiszereket, ahol a cukrok, fehérjék mellett levegő is van. A fertőzés mindig állati eredetű, főként a baromfikban és a sertésekben található. Innen jutnak a környezetbe, illetve az állati termékekkel a konyhák feldolgozóasztalára.

Az ételféleségekbe azonban több módon is bejuthatnak a bacilusok: elsősorban a baromfihúson, a tojás külső, meszes héján és a belsejében érzi jól magát. A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor) is hosszú ideig képesek elélni. Ugyanakkor a főzést megelőző előkészítés során az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat egy fertőzött bogár, rákerülhet a ruhánkra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is "jó vivőanyag". A baktérium nagyjából 1-2 napot lappang az emberi szervezetben, majd hat-negyvennyolc órával az étel elfogyasztása után magas lázzal, hidegrázással, hasi görccsel, hányingerrel és esetenként végtagfájdalommal jelentkezik. A baktériumnak 2000 alfaja van, ahhoz, hogy valaki ételmérgezést kapjon, több tényezőnek kell együttesen bekövetkeznie: a már említetteken kívül veszélyforrás lehet, ha nem kap megfelelő hőkezelést az étel (70 Celsius fokon mindegyik elpusztul), vagy ha például ugyanazt a kést használjuk a nyers csirke felvágásához, mint később, a sült szárnyas felszeleteléséhez.

A baktérium rendkívül gyorsan szaporodik: 20 percenként hatványozódik, s az ételmérgezéshez az ember súlyától függően arra van szükség, hogy 300 ezer- egy millió kórokozó kerüljön a szervezetbe. Különösen a csecsemőkre és az idősekre jelent veszélyt a szalmonella, az erős hasmenés miatt a kicsik könnyen kiszáradhatnak, az időseknél pedig ez azzal járhat, hogy az egyéb betegségeikre szedett gyógyszereik nem tudnak felszívódni. Ócsai Lajos azt mondja, szinte minden évben követel halálos áldozatot a kórokozó, ám az nem jellemző, hogy szövődmények alakulnának ki egy egyészséges szervezetben. Az élelmiszer törvény értelmében Magyarországon az előállított élelmiszerek minőségéért az felel, aki gyártja.

Rudolfot mindenképpen megtartják

Az Operettszínház 22 művészéből 17 került kórházba az ételmérgezés miatt. Emiatt veszélybe került a május 26-i Rudolf című musical világpremierje. Ferenczi Orsolya a színház szóvivője azt mondta, tegnap már sokan kijöhettek a kórházból, és bíznak abban, hogy a bemutatóig mindenki felépül, ennek ellenére hétfőn összeült a válságstáb. "A premiert mindenképpen megtartjuk, hiszen arra sok külföldi vendég érkezik, ezért a kisebb táncos és szólista szerepekre már elkezdtek gyakorolni a beugró emberek."

Dreissiger Ágnes Rudolfot mindenképpen megtartják Az Operettszínház 22 művészéből 17 került kórházba az ételmérgezés miatt. Emiatt veszélybe került a május 26-i Rudolf című musical világpremierje. Ferenczi Orsolya a színház szóvivője azt mondta, tegnap már sokan kijöhettek a kórházból, és bíznak abban, hogy a bemutatóig mindenki felépül, ennek ellenére hétfőn összeült a válságstáb. "A premiert mindenképpen megtartjuk, hiszen arra sok külföldi vendég érkezik, ezért a kisebb táncos és szólista szerepekre már elkezdtek gyakorolni a beugró emberek." -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!