Hírek

2006.09.11. 20:27

Ötszáz emberrel erősít az APEH

Kétszer annyi adókülönbözetet állapított meg az APEH augusztusig a vagyonosodási vizsgálatoknál, mint a tavalyi év azonos időszakában. Jövőre még nagyobb sikereket tervez a hatóság.

Tóth Marcella

Ötszáz magánszemély vagyonának eredetére voltak kíváncsiak a revizorok idén augusztusig. A vagyonosodási vizsgálatok során összesen 6,5 milliárd forint adókülönbözet tárt fel az adóhivatal. Ez az összeg több mint kétszer annyi, mint amennyit a tavalyi év azonos időszakában megállapítottak a revizorok. Összesen 2,4 milliárd forint bírsággal sújtotta a hivatal azokat, akik megpróbálták eltitkolni a jövedelmüket.

A korábbiaknál jóval célirányosabban választotta ki az APEH a vizsgálatok alanyait. Tehát megpróbáltak csak azokra figyelmet fordítani a revizorok, akiknél nagy volt a valószínűsége annak, hogy eltitkolják a jövedelmüket. Ennek köszönhetően a tavalyi kétszeresére, 17,76 millió forintra ugrott az egy főre jutó átlagosan megállapított adóhiány. Ennek a másfélszeresét kell kifizetniük az érintetteknek a bírságokkal és a pótlékokkal együtt.

Az adóhivatal azonban nem éri be ennyivel az idén, tovább folytatja a vagyonosodási vizsgálatokat. Elsősorban azok számíthatnak a revizorok látogatására, akiknek százmillió forintnál értékesebb ingatlanuk van. Továbbá az, akik nagy összegű tagi kölcsönt nyújtottak társas vállalkozásoknak.

Jövőre még könnyebben kiszúrhatják áldozataikat az adóhatóság revizorai. Januártól ugyanis az illetékhivatalok beolvadnak az APEH-ba. Ezért az adóhatóság közvetlenül hozzáfér majd a gépjárművek és az ingatlanok nyilvántartási rendszeréhez. Így elsősorban ez alapján szűrik majd ki, melyik ügyfélnél érdemes kopogtatni. Jövőre körülbelül tízezren számíthatnak az APEH vagyonosodási vizsgálatára. Emiatt az adóhatóság januártól ötszáz fővel bővíti a csapatát.

Továbbra is a figyelem középpontjában maradnak az áfacsalók. Jövőre különálló áfa-ellenőrzési főosztályok alakulnak az APEH igazgatóságain belül a regionális átszervezés keretében. Az országos kiterjedésű, illetve az országhatáron átnyúló adócsalások felkutatására pedig a közeljövőben elit csapatot hoznak létre. Az egységnek várhatóan 250-300 jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező, idegen nyelveket beszélő munkatársa lesz. Az elit alakulat napi kapcsolatban áll majd a vám- és pénzügyőrséggel, a rendőrséggel és az unió tagállamainak hasonló szerveivel.

Kaszált az adóhatóság

Az adóhatóság az első nyolc hónapban összesen 178 ezer ellenőrzést végzett, a megállapított adókülönbözet pedig meghaladja a 203 milliárd forintot, ami egy ellenőrzésre vetítve több mint 1,1 millió forintot jelent. Ez 46 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az ellenőrzésekhez kapcsolódóan 69 milliárd forint adóbírságot, 2,6 milliárd forint mulasztási bírságot, és 44,6 milliárd forint késedelmi pótlékot vetett ki az APEH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!