Közélet

2006.09.13. 10:03

Nem zaklatják csak úgy a lányokat

Pécs | A „békés egymás mellett élés” jellemzi a Pécs környéki főutak mentén állomásozó prostituáltak és a rendőrök viszonyát, már amennyiben az előbbiek nem szegik meg a szabályokat.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A tegnapi ellenőrzés során semmi problémát nem találtak a rendőrök. A prostituáltak mindenütt betartották a jogszabályban előírt távolságot. (fotó: Löffler Péter)
[/caption]– A legfontosabb, hogy lakott területen belül a főutaktól minimum ötven, azon kívül pedig legalább száz méter távolságban kínálhatják csak szexuális szolgáltatásaikat a lányok – magyarázza Krebsz Gábor törzszászlós, kővágószőlősi körzeti megbízott, miközben Jarmeczkyné Bánkuti Anikó törzsőrmester társaságában kedden délelőtt beülünk a rendőrkocsiba. A járőrök napi rendszerességgel ellenőrzik a prostituáltak által leginkább kedvelt helyeket a 6-os főút Szigetvár felé vezető szakaszán.
Ennek eredményeképpen a korábbi legkedveltebb placcukon, a patacsi elágazóban sem várnak már ötösével a kuncsaftra. Tegnap például nem találtunk ott senkit. A járőrök viszont pontosan tudják, hogy a 6-os melyik kisebb-nagyobb elágazójában érdemes keresni őket. Szerintük a délelőtt tíz óra kissé korai, ennek megfelelően van olyan állomáshely, ahol még csak a gondosan felállított napernyőcsonkot találjuk meg, tulajdonosa egyelőre sehol. Aztán pár száz méterrel odébb már egy prostituált is felbukkan a terepen. Mintha csak centivel mérték volna ki, pontosan száz méterre az úttól várakozik egy lány. Mint utóbb kiderül, azért stimmel ennyire a távolság, mert olykor a rendőrök is besegítenek a mérésbe, hiszen nekik sem érdekük a felesleges összetűzés. Amint közelít a járőrkocsi, a nő már készíti is elő a papírjait, meg sem lepődik az ellenőrzésen. A rendőrök – mint a legtöbb arra dolgozó prostituáltat – név szerint ismerik, gyorsan le is zajlik a procedúra. Átnézik a papírokat, a személyi okmányok, orvosi igazolás rendben, már mehetünk is tovább.
Nem sokkal később, egy másik elágazóban két prostituált is várakozik. Az ő irataik is rendben vannak, sőt, újságíróval is hajlandók szóba állni. Egyikük elmondta, több mint tíz esztendeje űzi az ipart. A rendőrökkel nincs gondjuk, rendesek, mondja, ellenben az adóhivatallal már meggyűlt a bajuk. Ugyanis miután pénzkereső tevékenységet folytatnak, iparengedélyt is ki kellene váltaniuk, az viszont egyiküknek sincs. – Meg is vágtak ötvenezerre, de persze nem fizettem, majd jön a végrehajtó – magyarázza. A beszédes prostituált elmondja azt is, szolgáltatásai kívánságoktól függően három–tízezer forintba kerülnek. Hozzátette azt is, meg lehet élni ebből, de ő azért szeretne szabadulni: most volt nyelvvizsgázni, az a terve, hogy Angliába megy árufeltöltő munkásnak. Nem is a hatóságokból, hanem az ügyfelekből van leginkább elege. Amint fogalmazott, néha hihetetlenül gusztustalan kinézetűek a palik, bár esetenként öltönyösök is felbukkannak.
Azok a lányok, akikkel a kedd délelőtti ellenőrzés során találkoztunk, valamennyien azt mondták, nincs futtatójuk, mert nincs szükségük rá. Egyikük ugyan elmondta azt is, hogy a barátja próbálkozott ilyesmivel, de aztán kiadta az útját, s még azt is fontolgatja, hogy feljelenti. A rendőrök mindehhez hozzáteszik azt is, a kerítést roppant nehéz bizonyítani. A legtöbben azzal védekeznek, hogy élettársuk, férjük a kocsiból figyelő illető, egy lakcímre is vannak bejelentve, ezzel pedig nehéz mit kezdeni.

Már tizenegy évesen

Az ellenőrzések dacára is előfordulnak néha megdöbbentő esetek. Tavaly egy tizenegy éves kislányra bukkantak a rendőrök, aki az út mellett kínálta testét. A közelmúltban vádemelési javaslattal lezárt nyomozás adatai szerint a gyermeket egy fiatalkorú fiú kényszerítette prostitúcióra, sőt, megverte, és meg is erőszakolta a kislányt. A komlói gyermek édesanyja egyébiránt szintén prostituált. Az ügyben két további férfi is érintett a rendőrök szerint, ők a gyanú szerint a fiúval közösen kerítőként működtek közre, ugyanis a kislány által keresett pénzt elvették tőle.

A tilosba tévedő kuncsaftok is megbüntethetők

Azokat a prostituáltakat, akik megszegik a szabályokat, első alkalommal rendszerint csak figyelmeztetik a járőrök. A rendőrök szórólapokat is átadnak, így tájékoztatják őket az előírásokról és az egészségügyi veszélyekről. Ha legközelebb is lebuknak, hetvenkét órás szabálysértési őrizetbe veszik őket, s gyorsított eljárással kerülnek bíróság elé. A bírság felső határa százötvenezer forint, vagy hatvan napig tartó elzárás. A bírói gyakorlat szerint általában három–huszonegy napos elzárás az ítélet. Jóval súlyosabb, hároméves szabadságvesztésre számíthatnak a futtatók. Azok, akik tiltott helyen dolgozó prostituáltak szolgáltatásait veszik igénybe, ugyancsak büntetésre, legfeljebb ötvenezer forintos bírságra számíthatnak. Velük szemben ritkán kell eljárást indítani, éppen azért, mert a lányok többsége betartja a szabályokat.

Bális Eszter, a megyei rendőr-főkapitányság egyik sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, rendszeresen ellenőrzik a pécsi szórakozóhelyeket abból a szempontból is, folytatnak-e azokban üzletszerű kéjelgést, ilyet azonban mostanában nem tapasztaltak.

Mára megszűnt a „felesleges rendőri macera”

Amint arról beszámoltunk, baranyai prostituáltak egy csoportja beperelte az adóhivatalt, mert szerintük jogtalanul büntették meg őket. Az APEH ötvenezer forintos bírságot szabott ki a lányokra, mert nem váltották ki adószámukat. A hivatal álláspontja szerint a szexuális vállalkozás máshova nem sorolt egyéb tevékenységnek számít, éppen ezért jövedelemszerző tevékenységnek minősül. Ezzel szemben a prostituáltak úgy vélekedtek, miután nincsen állandó lakcímük, nem tudnak vállalkozói igazolványhoz jutni. A bíróság elutasította a keresetet.

A lányok az adatvédelmi biztos álláspontját is kikérték, szerintük jogsértő volt az a gyakorlat, amely szerint a kikérdezések alkalmával a rendőrök egyebek mellett az iránt is érdeklődtek, mennyi a tarifájuk, kik a vendégeik. Péterfalvi Attila vizsgálata szerint mindez valóban jogsértő volt. A rendőrség tudomásul vette a biztos álláspontját, s ennek megfelelően járnak el. Az általunk megkérdezett prostituáltak mindezt megerősítették, szerintük sem „macerálják ma már őket a járőrök olyasmikkel, amihez aztán tényleg semmi közük”.

Biztos, hogy ezt akarod?

A megyei rendőr-főkapitányság és az esélyegyenlőségi iroda ma délelőtt tíz órától konferenciát szervez a prostitúcióról a megyei önkormányzat Papnövelde utcai dísztermében. A „Biztos, hogy ezt akarod?” címet viselő rendezvényen részt vesz mások mellett Petrétei József, igazságügyi miniszter is. Papp Judit, Pécs főjegyzője a témához kapcsolódó önkormányzati feladatokról és problémákról is beszél. A pécsi, valamint az országos helyzetről tart beszámolót Földi Ágnes a Magyar Prostituáltak Egyesületének elnöke, valamint vendége, N. N. prostituált.

Bális Eszter, a megyei rendőr-főkapitányság egyik sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, rendszeresen ellenőrzik a pécsi szórakozóhelyeket abból a szempontból is, folytatnak-e azokban üzletszerű kéjelgést, ilyet azonban mostanában nem tapasztaltak. Mára megszűnt a „felesleges rendőri macera” Amint arról beszámoltunk, baranyai prostituáltak egy csoportja beperelte az adóhivatalt, mert szerintük jogtalanul büntették meg őket. Az APEH ötvenezer forintos bírságot szabott ki a lányokra, mert nem váltották ki adószámukat. A hivatal álláspontja szerint a szexuális vállalkozás máshova nem sorolt egyéb tevékenységnek számít, éppen ezért jövedelemszerző tevékenységnek minősül. Ezzel szemben a prostituáltak úgy vélekedtek, miután nincsen állandó lakcímük, nem tudnak vállalkozói igazolványhoz jutni. A bíróság elutasította a keresetet.

A lányok az adatvédelmi biztos álláspontját is kikérték, szerintük jogsértő volt az a gyakorlat, amely szerint a kikérdezések alkalmával a rendőrök egyebek mellett az iránt is érdeklődtek, mennyi a tarifájuk, kik a vendégeik. Péterfalvi Attila vizsgálata szerint mindez valóban jogsértő volt. A rendőrség tudomásul vette a biztos álláspontját, s ennek megfelelően járnak el. Az általunk megkérdezett prostituáltak mindezt megerősítették, szerintük sem „macerálják ma már őket a járőrök olyasmikkel, amihez aztán tényleg semmi közük”. Biztos, hogy ezt akarod? A megyei rendőr-főkapitányság és az esélyegyenlőségi iroda ma délelőtt tíz órától konferenciát szervez a prostitúcióról a megyei önkormányzat Papnövelde utcai dísztermében. A „Biztos, hogy ezt akarod?” címet viselő rendezvényen részt vesz mások mellett Petrétei József, igazságügyi miniszter is. Papp Judit, Pécs főjegyzője a témához kapcsolódó önkormányzati feladatokról és problémákról is beszél. A pécsi, valamint az országos helyzetről tart beszámolót Földi Ágnes a Magyar Prostituáltak Egyesületének elnöke, valamint vendége, N. N. prostituált. A tegnapi ellenőrzés során semmi problémát nem találtak a rendőrök. A prostituáltak mindenütt betartották a jogszabályban előírt távolságot. -->

Címkék#Papp Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!