Hírek

2006.11.06. 18:33

Partvonalon a horvátok

Leginkább az Európai Unió az oka annak, hogy a horvátok egyelőre nem lehetnek a közösség tagjai. Egy kedden kiadandó dokumentum – a kiszivárgott hírek szerint – legalábbis a bővítési folyamat leállítását javasolja.

Gyükeri Mercédesz

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Európai egyik legszebb városa a horvát Dubrovnik. Kívül marad Európán?
[/caption]Kiábrándító híreket kaphatnak kedden Brüsszelből a horvátok. Az Európai Bizottság bővítésről szóló idei jelentésében várhatóan közli: Románia és Bulgária január elsejei felvétele után az EU bezárja kapuit. Ezen a másik, jelenleg csatlakozási tárgyalásokat folytató állam, Törökország talán már nem is lepődik meg, hiszen ők a legoptimistább becslések szerint is csak 2013 után léphetnek be. Zágrábot azonban többször biztatták azzal, hogy viszonylag gyorsan, akár már a románokkal és a bolgárokkal egy időben, de rosszabb esetben is az évtized vége előtt teljes jogú uniós taggá válhat a volt jugoszláv tagköztársaság.

Tavaly tavasszal még úgy tűnt, a legnagyobb akadályt Horvátország előtt az jelenti, hogy a hágai nemzetközi bíróság elvárásai ellenére még mindig szabadlábon van a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ante Gotovina. Az országban rendkívül népszerű tábornok szerepe őszre másodlagossá vált, s féléves csúszás után az EU úgy döntött, mégiscsak megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat. Gotovinát ráadásul két hónappal később el is fogták, így a zágrábi vezetés joggal érezhette azt, egyenes úton halad a mielőbbi tagság felé. Kolinda Grabar-Kitarovic külügyminiszter egy hónapja az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt még arról beszélt, 2007 elején felgyorsulhat az integráció folyamata.

Sovány vigasz a horvátok számára, hogy a mostani elutasítás sem igazából nekik szól. Sokkal inkább arról van szó, hogy az európai közvélemény a 2004-es, tíz országot érintő bővítési kör és a két alapító tagnál – Hollandiában és Franciaországban – is elutasított, az EU jogkörét szélesítő alkotmánytervezet után kiábrándult az integrációból. Lelassult a jogszabályok alkotása, és jócskán csökkent a csatlakozni kívánók iránt érzett szimpátia is. Pedig Horvátország ez utóbbi versenyben is jól áll: az Eurobarometer uniós közvélemény-kutató legutóbbi, tavasszal készült felmérése azt mutatta, ők az egyetlenek, akiknek az európaiak többsége még szívesen látná a belépését. Míg a megkérdezetteknek átlagosan 45 százaléka támogatta a bővítést, a horvátok belépését átlagosan 51 százalékban helyeselték. (Jól jelzi a helyzetet, hogy a franciák saját alkotmányukat egészítették ki egy passzussal, amely szerint a horvátok felvételét követően minden bővítés elfogadását népszavazáshoz kötik majd.)

Éppen az EU-val ápolt jó viszony és Horvátország viszonylagos gazdasági fejlettsége magyarázza azt, hogy a csatlakozás elhalasztása nem jelent komoly hátrányt a magyarok számára. Az unió a vízumkényszert már régen megszüntette az országgal szemben, sőt, honfitársaink személyi igazolvánnyal – igaz, csak az új típusú, kártyás okmánnyal – is átléphetik a határt. Magánszemélyek ma is vásárolhatnak ingatlant, más kérdés persze, hogy az ezzel kapcsolatos eljárásra vonatkozó szabályok átláthatóbbá válnának az EU-előírások nyomán. Így talán elkerülhetőek lennének a nyár eleji üdülődózeroláshoz hasonló esetek.

További változást hozhatna a vámunió: a tagtagországok közötti vámmentes kereskedelem nyomán ugyanis csökkenhetnek az árak. Az EU-val kötött stabilizációs és társulási szerződés (SAA) alapján azonban jövő évtől valamennyi ipari és a legtöbb mezőgazdasági termék, élelmiszer már terhek és szigorítások nélkül érkezhet a horvátokhoz.

Megszakadhatnak a tárgyalások Törökországgal

Ankara „nyitott" arra, hogy enyhítse büntető törvénykönyvének azt a passzusát, amely törvénysértésnek tekinti az országgal szemben megfogalmazott bírálatokat – közölte a török kormányfő. Recep Tayyip Erdogan azokra a kiszivárgott hírekre reagált, amelyek szerint az Európai Bizottság súlyos kifogásokat fogalmaz meg Törökországgal kapcsolatban az idei országjelentésben.

A szerdán publikálandó jelentés hangvételét tükrözte az Angela Merkellel a Süddeutsche Zeitung vasárnapi számában készült interjú is. A német kancellár a csatlakozási tárgyalások megszakításával fenyegette meg Törökországot, amennyiben nem tesz eleget a Brüsszel által szabott feltételeknek. Ezek közül a legfontosabb, hogy az év végéig nyissa meg légterét és kikötőit a görög repülők és hajók előtt.

A szerdán publikálandó jelentés hangvételét tükrözte az Angela Merkellel a Süddeutsche Zeitung vasárnapi számában készült interjú is. A német kancellár a csatlakozási tárgyalások megszakításával fenyegette meg Törökországot, amennyiben nem tesz eleget a Brüsszel által szabott feltételeknek. Ezek közül a legfontosabb, hogy az év végéig nyissa meg légterét és kikötőit a görög repülők és hajók előtt. Európai egyik legszebb városa a horvát Dubrovnik. Kívül marad Európán? -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!