Közélet

2006.11.26. 10:05

Marsjárót barkácsolt a pécsi tanár

Pécs | Huszár András eredetileg szemléltető eszközt akart készíteni saját technikaóráira. Robotja azonban eljutott a utahi Mars-bázisra, a pécsi tanárt pedig az újraindult Apollo-programhoz is felkérték együttműködésre.

Babos A. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A pécsi fiatalember vezeti a FEEK Innovációs csoportját a Pécsi Tudományegyetemen. A Husar-2b 2004-ben készült el.
[/caption]– Saját tervezésű, Husar-2b névre elkeresztelt robotja a „Marsot” is megjárta. Hogy juttatta oda, és egyáltalán honnan jött az ötlet, hogy ilyen szerkezetet építsen?

– A Husart a technikaoktatás módszertanának fejlesztésére építettem. Azért, hogy a hetedikesek–nyolcadikosoknak legyen egy szemléltető eszközük a kötelező tananyag jobb, gyakorlatias elsajátítására. Technika–informatika szakos tanár vagyok ugyanis. A robot egy egyszerű szerkezet, házi barkácsolás végterméke.

– Hogyan lett akkor a Husarból „űrrobot”?

– Egy barátom, Hargitai Henrik, aki térképészettel foglalkozik meghívást kapott a az egyesült államokbeli utahi Mars-bázisra, amely egy speciális gyakorlóhely. A Földön van, de a Mars felszínéhez hasonlatos terepviszonyok uralkodnak itt. Ő tudott a robotról és kölcsönkérte.

– És a Husar sikert aratott, úgy, hogy a NASA is érdeklődik iránta. Mi volt a titka?

– Végig jól működött, képeket, mozgófelvételt készített, hőmérsékletet mért. Az USA-ban az oktatás gyakorlatorientált, így az űrkutatási szemlélet is erőteljes. A Husar pedig mint mondtam, kiválóan alkalmazható az oktatásban.

– Pedig házilag barkácsolta. Nyilván nem volt túl drága.

– Amerikában egyszerű, olcsó, sokszor gyurmamodellekkel kell bebizonyítani, hogy működik valami, aztán lehet dollármilliókat beletenni. A robot sikere után személyesen meghívást kaptam egy texasi konferenciára. Onnan pedig egy másik tanácskozásra, Japánba, az ottani Antarktiszi Kutató Állomásra, ahol meteoritok után kutatnak.

– Mars-bázis, Antarktisz Állomás. Mi jöhet még?

– Két hete tértem haza Coloradóból. Az ottani egyetem részt vesz az újraindult Apollo programban, amely célkitűzései szerint 2018-ban ismét ember léphet a Holdra. Ők is felkértek az együttműködésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!