Hírek

2007.02.09. 17:55

Kupa: az MSZP és az MDF verte szét a pártot

MSZP-s beépített emberek zúzták szét a Centrum pártot: állította Kupa Mihály tegnap nyilvánosságra került búcsúbeszédében. A leköszönt pártelnök szerint az MDF is lopott szervezetétől – a konzervatívok cáfolnak.

Tibay Gábor

„Megettem, kurvára megettem” – e szavakkal búcsúzott pártelnöki székétől Kupa Mihály, a Centrum párt leköszönő első embere január végén, a párt tisztújító kongresszusán. A volt pártvezető a 2006-os választási sikertelenséget értékelendő beszédében a legnagyobb kormánypártot és az MDF-et sem kímélve kritizálta pártja és saját maga munkáját. Kupa – az Index internetes portál birtokába jutott felvételen – nem kevesebbet állított, mint azt: cserbenhagyták a korábban anyagi segítséget ígérő támogatók, cégek a pártot, ráadásul az MSZP is közbenjárt annak érdekében, hogy a párt szavazóit átcsábítsa a maga oldalára.

Kupa többek között Szilvásy György kancelláriaminiszterrel folytatott két beszélgetését említette: először ő vette fel a kapcsolatot Szilvásyval, hogy tisztázza azt a kopogtatócédulák gyűjtése során szerzett értesülést, mely szerint az MSZP aktivistái a Centrum nevében gyűjtenek ajánlószelvényeket – akkor a kancelláriaminiszter elzárkózott a találkozótól. Másodjára a Miniszterelnöki Hivatal első embere kereste meg azzal, hogy a Centrum ne állítson országos listát, mert a szocialistáknak szükségük van a Centrum szavazóira a választási sikerhez – e felvetést azonban Kupa utasította el. Szilvásy tegnap cáfolta, hogy a fentiekről tárgyalt volna az egykori pénzügyminiszterrel.

A Centrum leköszönt elnöke szerint azonban az MSZP-nek végül sikerült „átejtenie” szervezetét: „Ekkor jött Appel György manővere – a helyiek ezt nagyon jól tudják –, amikor meg akarta vásárolni, hogy jelöltjeink ne induljanak” – mondta. Appel György – a korábbi pártállami vezető, Aczél György rokona – üzletember szerinte ugyanis először támogatást ígért, majd megvezette a pártot. Ha igaz Kupa verziója, tény: Appel jól helyezkedett a Centrumban, mivel egy éve maga a távozott elnök nevezte ki őt a párt kampányfőnökévé. Kupa saját teljesítményét kommentálva azt mondta: „megettem, kurvára megettem az MSZP ránk küldött Appel Györgyét”.

A volt pártelnök szerint az MDF is „besegített” a Centrum szétverésébe, mégpedig azzal, hogy a centrumos választási program „felét lopta el helyből.” A Kupa által az MSZP beépített emberének nevezett Appel Györgyről az Index azt írja, hogy az utóbbi időben Dávid Ibolya MDF-elnök környezetében bukkan fel, sőt, a konzervatív párt egyik „szervezőjeként” tarják számon.

Ez utóbbit lapunknak Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese igyekezett cáfolni, mondván: Appel például a Demokrata Fórum évzáró fogadásán tűnhetett fel a pártelnök mellett, ám mindössze azért, mert az általa vezetett cégcsoport üzemeltette helyszínen tartották a pártrendezvényt. „Kupa Mihálynak mindig jó volt a humorérzéke” – mondta Hock, képtelenségnek minősítve a korábbi pártvezető MDF-et illető állításait. „Ha a Centrum programja lett volna olyan, mint az MDF-é, akkor most a Centrum lenne a Demokrata Fórum helyett a Parlamentben” – mondta a választási program részbeni „lenyúlását” kommentálva lapunknak.

Kupa amúgy nem kívánta minősíteni a január 27-i pártösszejövetelen elhangzottakat, mondván: lezárta politikai szereplését, a Centrum ügyei ezentúl a párt új vezetésére tartoznak. Pászti Ágnes, a párt új elnöke azonban Kupa működéséről nem kívánt beszélni: kérdésünkre annyit mondott, egy újonnan megválasztott pártelnöknek nem illik a múlttal foglalkoznia. Hogy azonban a magát továbbra is középre helyező Centrumban új időszámítás kezdődött, azt a Szegedről érkező új vezető visszafogott szavai mellett – „Kupa Mihállyal két különböző habitusú ember vagyunk” – az is jelzi: a párt választmányának kilencven százaléka lecserélődött januárban. Pászti lapunknak azt mondta: hisz a „tisztességes politizálásban”, és azt várja, pártjával 2010-re ismét esélyes parlamenti erőként számolhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!