Hírek

2007.02.23. 17:22

Ezúttal motorolajjal szennyezték a Rábát

Olaj jutott péntek kora reggel a Szentgotthárd melletti Lapincs folyóba és onnan a Rábába

T. G.

a szomszédos Ausztriából. A közeli Heilingenkreuz és a magyar város közös ipari parkjából ered a szennyezés: az ottani energiaközpont egyik turbinájából szivárgott a motorolaj a vízbe. 

A szennyeződést a reggeli órákban horgászok észlelték: az olajfoltnak gátakkal és a szennyeződést felszívó anyagokkal igyekeztek útját állni. A katasztrófavédelem a legszigorúbb, harmadfokú vízminőségi kárenyhítési készültséget rendelt el, a szennyeződést a helyszínen laboratóriumban ellenőrzik.

Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelemért felelős alpolgármestere kérdésünkre azt mondta, a Lapincs és a Rába szennyezett szakaszán a felszín 50–70 százalékán terült el az olajfolt. A szakemberek bíznak abban, hogy az olaj nem éri el a harminc kilométerre fekvő Körmendet: ennek érdekében Magyarlaknál gátat emelnek a Rábán.
Rövid időn belül a tegnapi a harmadik, Ausztriából érkező szennyezés: a Rábába a mai napig habosító anyagokat önt két osztrák üzem, a Lapincsba pedig bőrgyár juttat magas sótartalmú vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!