Közélet

2007.03.05. 13:13

56-os út: elvileg kész, de még el sem kezdték

Bár–Dunaszekcső–Budapest | Már készen kellene lennie a Baranyát átszelő, óriási forgalmú 56-os út felújításának, ám eddig még a kivitelezőt sem sikerült kiválasztani.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A jelek szerint Baranyában nemcsak az útépítések, hanem a felújítások ügyében sem lehet komolyan venni az ígéreteket, még akkor sem, ha utóbbihoz az Unió adja a pénzt, s az államnak csak a lebonyolítás lenne a feladata. Ez a helyzet ugyanis az Udvartól Báron, Dunaszekcsőn át egészen a tolnai megyehatárig vezető 56-os főúttal. Brüsszel negyedmilliárd forintot adott a leharcolt, óriási forgalmat bonyolító út rekonstrukciójához, de a munkálatok a megyehatárnál megálltak, holott azokat a korábbi nyilatkozatok szerint előbb tavaly nyáron, majd ősszel el kellett volna kezdeni.

A csúszásra – mint mindig – vannak magyarázatok. Ősszel a Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta a beruházást irányító Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóságot (UKIG) a felújításra kiírt közbeszerzési pályázat ügyében. Bár a határozat erre nem kötelezi, az UKIG felmondta az eljárás nyomán megkötött kivitelezési szerződéseket. Mindebből következően új pályázatot kellett volna kiírni, de erre nem került sor. A helyzet most annyiban bonyolódott, hogy a beruházás irányítása a napokban átkerült az UKIG-tól a Nemzeti Autópálya Zrt. jogutódjához, a Nemzeti Infrastruktúra (NI) Zrt.-hez, ezért most amolyan átadás-átvétel zajlik. Ennek megfelően egyik cégnél már nem, a másiknál pedig még alig tudnak valamit a beruházás folytatásáról. Végül Béni Gyöngyi, a NI szóvivője annyit elmondott, reményeik szerint áprilisban kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására. Kijelentette, szerinte 2008-ig befejeződik a felújítás. (Az építkezésre kapott támogatás veszélybe is kerülhet, ha a beruházás befejezésére később kerülne sor 2009 júniusánál. Szakértők szerint maga a munka egy–másfél évet vehet igénybe, vagyis az idő szorít.)

Mindez sovány vigasz az utat használók, illetve a környezetében élők számára, sőt, a főút által kettészelt Bár lakóinak elfogyott a türelme. Dr. Németh Csilla, a falu polgármestere szerint napközben tízpercenként érkezik egy kamion, a hatalmas járművek pedig az út kátyúiba zökkenve elviselhetetlen zajt okoznak. A közeli házakat beterítik sárral, s az épületekben is érezhető a rázkódás. Kijelentette, ha rövidesen nem kezdődik el a felújítás, készek az út részleges lezárására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!