Közélet

2007.03.07. 10:12

Megmérgezték a falu nyugalmát

Hásságy | Vélhetően mérget kevert egy idős férfi egy vendég italába egy helyi kocsmában. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálódik a rejtélyes eset ügyében.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Hásságyról, a festői fekvésű, rendezett kis faluról az ember első látásra aligha gondolná, hogy egy ideje rejtélyes ügy borzolja az itt lakók kedélyét. A patikatisztaságú településre jellemző: helyi rendeletet alkottak arról, hogy a porták előtt nemcsak a járdát, hanem az előtte lévő utat is rendben kell tartani a felezőig. Wilhelm Fülöp, Hásságy polgármestere szerint azzal is büszkélkedhetnek, hogy egyetlen munkanélküli sincs a faluban, no meg azzal, hogy csak egészen ritkán fordul elő bűncselekmény: legfeljebb hébe-hóba történik egy betörés, de azt is idegenek követik el. Éppen ezért bosszús, hogy most mégis más hírek kaptak szárnyra a településsel kapcsolatban.

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A sértett felesége, Koncsos Jánosné (jobbra) nem talál magyarázatot a történtekre (fotó: tv2)
[/caption]A háromszáz lelkes falu ugyanis alaposan felbolydult. Állítólag egy idős nyugdíjas, aki korábban az egyik téesz vegyszerraktárában dolgozott, szándékosan valamilyen mérgező anyagot töltött a kocsmában az egyik vendég sörébe, ráadásul kétszer is.

Mandl Jánosné, az egység üzemeltetője készségesen eleveníti fel a közelmúltban történteket, aminek a szemtanúja volt. Elmondása szerint a bácsi addig naponta megfordult az egységben. Magának való emberként legtöbbször nem elegyedett szóba senkivel, de szívesen vállalkozott egy-egy sakkpartira, a játékhoz állítólag nagyon értett. Szóval – mesélte a kocsmárosné –, a szóban forgó napon az lett neki a gyanús, hogy a férfi, aki mindig csapoltat ivott, ezúttal üveges sört kért. Odaadta neki, ezután pedig azt látta, hogy egy sarokba húzódva elővett valamit a zsebéből, majd annak tartalmát beleöntötte az üvegbe. Ezt a palackot pedig vélhetően kicserélte egy, ugyancsak a helyiségben tartózkodó férfi italával.

Koncsos János – aki ivott az üvegből –, miután aznap este hazaért, kegyetlenül rosszul lett. Felesége szerint azt hitték, hogy az epéjével van gond, mert hosszú ideig öklendezett. Már komolyan aggódni kezdtek, de aztán mégis jobban lett. Másnap azonban megismétlődött az előző napi forgatókönyv, a férfi hazatérése után újra rosszul lett, a kocsma üzemeltetője pedig értesítette a rendőröket. A nyomozók a szemtanúk elmondása szerint rengeteg vegyszeres dobozt vittek el a férfi lakásáról, „azokkal megtelt a terepjárójuk raktere”.

[caption id="" align="alignright" width="323"] A gyanúba keveredett idős ember egy ideje már senkinek nem nyit ajtót (fotó: tv2)
[/caption]Koncsos Jánosnénak elképzelése sincs, mi oka lehetett a bácsinak arra, hogy férjének ártson, hiszen korábban jóban voltak. A tűzről pattant asszonyság szerint a férfi később pénzt is ajánlott nekik, hogy „felejtsék el a történteket”. Erre azonban nem voltak kaphatók. Koncsosné elmondta azt is, nagyon bánják már, hogy nem fordultak orvoshoz, mert akkor lenne valamilyen bizonyítékuk a mérgezésre – ezért most már csak abban reménykednek, „hogy a nyomozók végre csinálnak valamit”.

A miértre vonatkozó kérdésre a faluban senki más sem tudott választ adni, de a történtekről mindenki tud, és persze mindenkinek megvan a véleménye. Utóbbi annyiban foglalható öszsze, hogy a bácsi igen rejtélyes, furcsa ember, de azt nem hitték volna, hogy mérget önthet valaki italába, sőt, még talán ma sem hiszik igazán.

Megpróbáltunk beszélni a nyugdíjas férfival, aki azóta nem tette be a lábát a kocsmába, ám nem nyitott ajtót. A polgármester szerint ez nem igazán újdonság, ő sem tud már régóta bejutni hozzá.

Mindemellett számos más, furcsa esetről is suttognak a faluban az emberek. Mandl Jánosné elmondta például, hogy miután értesítették a rendőröket, a kutyája feltehetően valamilyen mérgezésben elpusztult, de több négylábú is így végezte. Az is szöget ütött a történtek után a helyiek fejében, hogy nemcsak kutyák pusztultak el különös módon, hanem – amint azt Wilhelm Fülöp polgármester is megfogalmazta – több olyan fiatalabb ember is meghalt már a faluban, aki jóban volt a bácsival. Egyikük éppen az udvarán. Persze attól érthetően mindenki, így ő is ódzkodik, hogy öszszefüggéseket keressen a halálesetek között, és senki nem is állítja, hogy egyáltalán lenne ilyen. Abban viszont nagyon bíznak, hogy a rendőrség kideríti majd az igazságot, akár ezekben az ügyekben is.

Még várnak az újabb szakértői véleményre

A Mohácsi Városi Rendőrkapitányságon Kiss József, a bűnügyi osztály vezetője érdeklődésünkre elmondta, a vegyész szakértő már megvizsgálta azt a folyadékot, ami a férfi roszszullétét okozhatta. Az elemzéseket követően megállapította, hogy abban valóban valamilyen egészségre ártalmas anyag lehetett. Ezt követően a pontosabb eredmény érdekében egy orvos szakértőt is felkértek a folyadék elemzésére, ennek az eredménye azonban még nem áll rendelkezésükre. Ez a szakvélemény vélhetően azt is tartalmazza majd, milyen egészségkárosító hatása lehetett az anyagnak, illetve mekkora adagban okozhatott volna súlyosabb mérgezést, esetleg halált. Ha az újabb szakértői vélemény is megérkezik, akkor döntenek arról, milyen irányban folytassák a nyomozást.

Az osztályvezető a faluban terjedő, titokzatos halálesetekről szóló mendemondák kapcsán azt mondta, egyelőre semmilyen konkrét információjuk nincsen, de természetesen azokban az ügyekben is tájékozódnak.

Az osztályvezető a faluban terjedő, titokzatos halálesetekről szóló mendemondák kapcsán azt mondta, egyelőre semmilyen konkrét információjuk nincsen, de természetesen azokban az ügyekben is tájékozódnak. A sértett felesége, Koncsos Jánosné (jobbra) nem talál magyarázatot a történtekre (fotó: tv2) A gyanúba keveredett idős ember egy ideje már senkinek nem nyit ajtót (fotó: tv2) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!