Hírek

2007.03.12. 18:07

Most éppen nem elbújni kell

Bizonnyal jó szándékú, ám rendkívül szerencsétlen mondatok hangzottak el Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök szájából, amikor azt találta javasolni: a zsidók maradjanak otthon a közelgő nemzeti ünnepen, netán utazzanak külföldre.

Stanga István

Az ominózus kijelentés után szinte azonnal több hazai zsidó szervezet is bírálta az elhangzottakat. Feldmájer Péter ma reggel a közszolgálati televízióban igyekezett megmagyarázni, miért is mondta azt, amit mondott. Szerinte fizikai atrocitásoktól nem kell félnie hittársainak, ő azonban a lelkiektől is meg akarta óvni őket.

 Értem én a Mazsihisz elnökét, mint mindenki, aki ismeri a történelmet. Hallom azokat a hangokat is, amelyek nagyon tragikus időkre emlékeztetnek. Ennek ellenére úgy vélem, a javaslata nem csupán átgondolatlan volt, hanem kifejezetten káros. S ha megfogadnák, pont azoknak ártana, akiknek használni akart.

Az elbújás, a hallgatás csak arra jó, hogy felbátorítsa a szélsőségeseket. Utóbbiak akkor (és csakis akkor) visszakoznak, ha látják, hogy a többségi társadalom habozás nélkül elítél mindenfajta antidemokratikus megnyilvánulást. 

Úgy gondolom, nem az a célravezető, ha az utcákat, tereket, kokárdákat, nemzeti ünnepeinket átadjuk a handabandázóknak. Ezek közösek, ezeket nem sajátíthatja ki senki. Még akkor sem, ha ilyen-olyan „ordas eszmék”-re hivatkozva teszik azt.

Zsidónak és nem zsidónak együtt kell megmutatnia, hogy nincs benne félelem. Hogy hogyan? Teszem azt úgy, hogy március 15-én ott lesz mindannyiunk ünnepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!