Egyéb

2007.03.16. 10:35

Tokányok a tavasz friss leheletével

Tokányt készíthetünk sertéssel, zöldséggel, csirkével, ki mit szeret. Egy biztos: ételeinkből a tavasz lehelete árad.

BAMA

Sárgarépa, cukkíni, zöldborsó, zeller – az alábbi finomságok alkotórészei. Mindez egészséges. Hogy pótoljuk azt, ami télen elveszett, nyersen is rágcsálhatjuk a friss zöldségeket. SÕt, a kész étel mellé is odacsempészhetünk belőlük.

Az alábbi tavaszközpontú étrend összeállításakor húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt gondoltunk. Utóbbiak figyelmébe ajánljuk a zöldséges tofutokányt. De a szárnyasok rajongói sem maradnak éhen, ha megkóstolják a pórés csirketokányt. Sőt, nagyböjtben a böjtölőknek különösen ajánlott. Könnyű étel, nem nehezedik el tÕle a gyomor, nincs olyan érzésünk, hogy mértéktelenül teleettük vele magunkat. Egy szó mint száz, küszöbön az új évszak, már lehet szorgoskodni a veteményesben és a konyhában egyaránt.

[caption id="" align="alignleft" width="138"] Fotó: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Pórés-kapros csirketokány babbal, túrógombóccal

HOZZÁVALÓK:

50 dkg csontozott csirkemell, 1/2 szál póréhagyma, 20 dkg mirelit zöldbab, 1–1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 0,5 dl olaj, 2 csokor kapor, 1/2 db piros színÛ paprika, őrölt fehér bors, só. A körethez: 25 dkg túró, 1 db tojás, 6 dkg kukoricadara, só.

ELKÉSZÍTÉS:

A húst vágja 4 cm hosszú, ceruzavastagságú darabokra. Forró olajon pirítsa le. Amikor kifehéredett, tegye rá a félkarikákra vágott pórét, keverje el. Sózza, borsozza, szórja bele a babot, és 1 dl vízzel 10 percig párolja. A lisztet keverje ki a tejföllel, pici vízzel. Habarja be vele a húst. Szórja bele az összevágott kaprot és a csíkokra vágott paprikát. 2–3 perc alatt forralja össze és tálalja.

A köret: törje át a túrót, keverje ki tojással, darával, pici sóval. Pihentesse a hűtőben, majd szaggasson 8 db gombócot, 10–15 percig főzze.

Zöldséges tofutokány

HOZZÁVALÓK:

40 dkg tofu, 1 sárgarépa, 2 szál szárzeller, 10 dkg cukkíni, 10 dkg barna csiperke, egy 8–10 cm-es póréhagyma, 10 dkg mirelit zöldborsó, 10 dkg színes paprika, 0,5 dl olaj, 1–1,5 dl paradicsomivólé, 1 kk őrölt gyömbér,
2 ek. szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, Õrölt fehér bors, só. A körethez: 25 dkg rizs, só.

ELKÉSZÍTÉS:

A zöldségeket tisztítsa meg. Vágja 6 cm hosszú és 2–3 mm vastag csíkokra. A zellert szelje vékonyra, a gombát cikkekre. Forró olajon pirítsa a sárgarépát 1–2 percig. Adja hozzá a többi zöldséget. Piruljanak, ne főjenek! Tegye rá a gyömbért, a borsot, a reszelt fokhagymát, és 2–3 percig pirítsa össze. Öntse bele a paradicsomlevet, a szójaszószt, sózza meg. Szórja rá a 4 cm hosszúra és ceruzavastagra vágott tofut, keverje és melegítse össze. Enyhén sós párolt rizzsel tálalja. A köretet elkészítheti tasakos rizsből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!