Hírek

2007.03.19. 06:08

Nagyítóval kell keresni a luxusadósokat

Ma még pótlékmentesen lehet befizetni a helyi adók előlegét. A tavaly bevezetett luxusadóból származó bevétel nagysága messze elmarad az előzetes várttól.

Tóth Marcella

A mai napig kell befizetni a helyi adók és a gépjárműadók előlegét, mivel az eredeti március 15-ei határidőt néhány nappal későbbre tolták a nemzeti ünnep miatt. Így ma még pótlékmentesen lehet befizetni a vállalkozókat terhelő iparűzési adó és kommunális adó előlegét, valamint a magánszemélyek kommunális adójának, az építményadónak és a gépjárműadónak az első részletét.

Ugyanez érvényes a luxusadóra is, amelyet tavaly óta kell fizetniük  a magánszemélyeknek a százmillió forintnál értékesebb lakások és lakóépületek után. Az adó mértéke a százmillió forint fölötti rész fél százaléka. A Pénzügyminisztérium az előzetes becslések szerint arra számított, hogy országosan tízezer lakást, s ezer üdülőt érint majd az új adónem, s ennek alapján országosan egymilliárd forint éves bevételt remélt. Ez az összeg a valóságban ennél jóval kevesebb. De hogy pontosan mennyi, azt a szaktárcánál sem tudták megmondani. A tavalyi évre vonatkozó adatokat csak tavaszra ígérte a sajtóosztály.

A legnagyobb bevételt a fővárostól remélték, ahol tavaly összesen 502 luxusadó-bevallást nyújtottak be. Az űrlapok feldolgozása után azonban kiderült, hogy 82 ingatlan értéke nem éri el a százmillió forintos értékhatárt – tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodájától. Így összesen 413 adózó fizetett be valamivel több mint százmillió forintot. A fővárosi adó ügyosztály az ellenőrzéseket 2006 októberében kezdte el, s mostanáig összesen harminckilenc magánszemélynél indított eljárást. Idén februárig huszonhárom ellenőrzés fejeződött be, s tizennégy adózónál állapítottak meg mulasztást. Esetükben az adókülönbözet megállapításán felül adó- és mulasztási bírságot is kiszabtak.

Gépjárműadó teljesítmény alapján

Január elsejétől nem a súly alapján, hanem a kilowattban mért teljesítmény alapján kell fizetni a gépjárműadót. Új kocsiknál minden kilowattra 300 forint jut, ez egy lóerőre 220 forintot jelent. A tízéves autóknál azonban már ennek harmadából megúszható az adófizetés. Ugyanakkor problémát jelentett, hogy az 1998 előtt forgalomba hozott járművek egy részének forgalmijában nem szerepel a teljesítmény. Az önkormányzatok a január elsejével alakult Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivataltól kapott évjárat- és teljesítményadatok alapján róják ki az idei gépjárműadót. S erről értesítést küldtek az autótulajdonosoknak. Ha valaki még nem kapta meg az értesítést, akkor a helyi jegyzőnél, vagy az okmányirodák információs szolgálatainál érdeklődhet. Bírságra ugyanakkor nem kell számítania, mert ha késve kézbesítik a határozatot, akkor harminc napja van még a tulajdonosoknak, hogy befizesse az adót.

Pécsett tavaly tíz magánszemély vallott be luxusadót, de közülük hatnak végül nem kellett fizetnie, mert az építményadója nagyobb volt, mint a luxusadója – mondta el kérdésünkre Dobay Balázs, a város polgármesteri hivatalának adóügyi osztályvezető-helyettese. Vagyis négyen fizettek összesen hétszázezer forintot. Kaposváron tavaly mindössze egy magánszemélynek kellett luxusadót fizetnie, amiből hatvanezer forint bevétele volt az önkormányzatnak – mondta el érdeklődésünkre Farkas Edit aljegyző.

Szekszárdon nem volt olyan magánszemély, aki luxusadó-bevallást adott volna be tavaly, így ebből nem is folyt be pénz – mondta el érdeklődésünkre Kovács Lászlóné, az adóosztály vezetője. Ugyanerről számoltak be Tatabányán, ahol szintén nem volt 2006-ban luxusadót bevalló vagy fizető adózó. Mivel a polgármesteri hivatal tudomása szerint nincs is olyan épület Tatabányán, amelynek az értéke meghaladja a százmillió forintot, ellenőrzést sem végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!