Hírek

2007.03.19. 06:21

Áprilistól szigorodnak a munkaügyi bírságok

Lényegesen emelkedik április elsejétől a munkaügyi szabálysértések elkövetőivel szemben kiszabható bírság felső határa

T. M.

Lényegesen emelkedik április elsejétől a munkaügyi szabálysértések elkövetőivel szemben kiszabható bírság felső határa – derül ki a szociális és munkaügyi miniszter rendeletének tervezetéből. A magasabb összegű bírságokat csak az április elseje után elkövetett vétségekért lehet kivetni. Az indoklás szerint a pénzösszeg emelésével szeretnék erősíteni a munkaügyi és munkavédelmi szabályszegésekért való személyes felelősséget.

Így tavasztól százezer forint lesz a legmagasabb kiszabható bírság az építésre, a villamossági berendezésekre, a kazánokra, a nyomástartó berendezésekre, valamint a tároló tartályokra vonatkozó biztonsági szabályok megszegésért.

Szintén akár százezer forintjába is kerülhet a munkáltatónak, ha valakit orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben előírt munkaköri alkalmassági vizsgálati eredmény nélkül foglalkoztat, vagy ha akadályozza a munkavédelmi képviselőt. Százezer forint lesz a legmagasabb kiszabható bírság a magánmunka-közvetítés, a munkaerő-kölcsönzés szabályainak a megsértéséért, továbbá a termelő-, illetőleg a biztonsági berendezésekre vonatkozó előírások megszegéséért.

A szabálysértési törvényben rögzített százötvenezer forintos maximális összegre emelkedik a munkaviszony létesítésére, megszüntetésére, valamint a munkabérre vonatkozó rendelkezések megszegéséért, a munkahelyi érdekképviselők jogainak megsértéséért, külföldiek illegális foglalkoztatásának elősegítéséért, illetve a munkavédelmi szabálysértésért. Emellett a maximális bírsággal sújthatóak azok is, akik a közúti forgalomban fuvarozást végző járművekre és azok személyzetére vonatkozó szabályokat szegik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!