Közélet

2007.03.20. 19:18

Pécsre is hozhattak mérgező paprikát

Pécs | A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szerint nem kizárt, hogy Pécsre is kerülhetett abból a mérgező külföldi kaliforniaipaprika-szállítmányból, amelyből a múlt hónapban Kaposvárott, hétfőn pedig Szolnokon foglaltak le több kilónyit.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Kurucz Sándor, a Baranya megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, ha egy piaci mintavételt követően a laborvizsgálatok a megengedett egészségügyi határértéknél több vegyszermaradványt mutatnak ki a vizsgált friss zöldségnél, gyümölcsnél, úgy felderítik azt is, hová szállíthattak hasonló gyanús készletet az országban.

Így kapták meg egy pécsi zöldségkereskedő nevét is a napokban, aki feltehetően vásárolt a – sajtóinformációk szerint – kínai vegyszerrel kezelt paprikából. Pontos címet nem kaptak – s mivel bejelentett telefon nem volt az illető nevén –, csak kedden csengethettek a férfi lakásán. Ott azonban estig nem találták a keresett személyt. Kurucz Sándor közölte, példa nélküli, hogy egy kereskedőt nem találnak meg rögtön ilyen helyzetben, de jó esélyük van arra, hogy szerdán eljutnak a férfihoz. Ha mégsem így történne, a nyomozóhatóság segítségét is igénybe veszik.

Amint az közismert, február végén száz kilogramm, az Unióban nem engedélyezett, mérgező növényvédő szert tartalmazó paprikát találtak egy kaposvári kiskereskedőnél. A zöldséget – ahogyan a szolnokit is – Spanyolországban termesztették, permetezték, majd Olaszországba szállították, onnan Udinéból, Padovából, az ottani nagybani piacokról került Magyarországra. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pécsi férfi biztosan vásárolt-e külföldön a paprikából, s ha igen, pontosan mennyit vett, és szállított belőle Pécsre. Az viszont biztos, hogy a termelők és a kereskedők is felelősek azért, hogy portékájuk megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Néha a főzés sem segít

Minden élelmiszer, amely nem felel meg az előírt egészségügyi határértéknek, veszélyes lehet az emberi szervezetre, bizonyos esetekben halált is okozhat. Különös veszélyben azok vannak, akik érzékenyek az adott vegyszerre, akik legyengültek, betegek, vagy akik folyamatosan, így nagy mennyiségben fogyasztottak szennyezett gyümölcsöt, zöldséget.

Mindemellett kijelenthető, hogy csak ritkán lesz végzetes egy vegyszermaradékkal szennyezett zöldség elfogyasztása. Bizonyos vegyszerek viszont akkor is mérgezhetnek, ha sütve-főzve tálaljuk fel az ételt.

Mindemellett kijelenthető, hogy csak ritkán lesz végzetes egy vegyszermaradékkal szennyezett zöldség elfogyasztása. Bizonyos vegyszerek viszont akkor is mérgezhetnek, ha sütve-főzve tálaljuk fel az ételt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!