Hírek

2007.03.27. 05:07

Visszaköveteli a nagyapám az ajándékházat

Olvasónknak nagyszülei ingatlant ajándékoztak. Felesége halála után a nagypapa újranősült. A korábbi megállapodásra hivatkozva most visszaköveteli az értékes ajándékot.

Rados Virág

Az ajándékot az ajándékozó visszakérheti, ha létfenntartásához szüksége van rá, és a megajándékozott létfenntarását ezzel nem veszélyezteti. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Ugyancsak indok, ha a megajándékozott súlyos jogsértést követ el az ajándékozó vagy közeli rokona rovására.

Szintén elfogadható érv, hogy meghiúsul a feltevés, amelyre tekintettel az ajándékozó az ajándékot adta. Vagyis a nagypapa hivatkozhat megváltozott életkörülményeire, új házasságára. Ebben a helyzetben érthető, ha esetleg szüksége van az ingatlanra, illetve ellenértékére.

Lehetséges, az unoka helyzetében áll be változás. A ház ajándékozásakor például nős volt, aztán elvált. Az ajándékot viszont azért kapta, hogy legyen hol családot alapítania. A válsással ez a körülmény megszűnt.
De a legfőbb adu az a megállapodás, amelyet még az ajándékozáskor kötöttek. Eszerint az unoka beleegyezik, hogy nagyapja adott esetben eladja a házat, és ellenértékét saját javára fordítsa. A bíróság számára mindebből kitűnik: az ajándékozás pusztán formális gesztus volt. Azt a célt szolgálta, hogy az örökös elkerülje az illetékfizetést.

Mindemellett előfordulhat, hogy a követelés jogtalan, és a ház az unokáé maradhat. Hogy melyik kimenetelre van nagyobb esély, ahhoz pontról pontra ismerni kellene a dokumentumokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!