Közélet

2007.03.28. 10:02

Razziáznak húsvét előtt

Pécs | Eddig több mint 1,2 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszer-ellenőrök a húsvét előtti razziák során. Csokinyulakat, sonkát és toját, a növényvédelmi igazgatóság szakemberei pedig zöldségeket vizsgálnak piacon és üzletekben egyaránt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Dr. Maza Norbert hatósági állatorvos alaposan megvizsgálja a húsvétra készített sonkákat egy pécsi üzletben (fotó: Bezdán K.)
[/caption] Egyelőre senkire nem kellett a megyében milliós minőségvédelmi bírságot kiróniuk az állat-egészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás ellenőreinek a húsvét előtti kiemelt ellenőrzések során – tájékoztatta lapunkat dr. Vass Péter igazgató. Ám összesen már több mint 1,2 millió forintot kiszabtak, esetenként 50–100 ezer forintos összegeket. Kis mennyiségű romlott áruval, lejárt szavatosságú termékkel gyakran találkoztak a húsvét utáni napokig tartó, naponta többszöri ellenőrzések során. A piacokat, boltokat, multikat egyaránt ellenőrzik.

Már bevett gyakorlat, hogy egyes kereskedők a húsvéti vásár kezdetén igyekeznek az előző évről megmaradt árun, például a csokinyuszikészleten túladni. Ilyen próbálkozással most is találkoztak az ellenőrök, kirívó esettel azonban nem. Legtöbbször jelölési hibákra leltek, vagy éppen nem találták a magyar nyelvű tájékoztatót. Romlott húsra, füstöltárura sehol sem bukkantak az élelmiszer-ellenőrző állomás munkatársai.

A Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a múlt héten kezdte meg kiemelt ünnepek előtti akcióját. A fokozott ellenőrzés során a zöldségek és gyümölcsök közül célzottan azokból az importárukból vesznek mintát, azokat vizsgáltatják be, amelyek Spanyolországból, Olaszországból származnak.
Természetesen kiemelt figyelmet fordítanak a kaliforniai paprika ellenőrzésére, de a hazai zöldségeket, gyümölcsöket is ellenőrzik. Épp tegnap délután érkeztek meg a kaposvári laborból az első mintavételek eredményei, amelyek egyikében sem volt az egészségre ártalmas vegyszermaradvány – közölte Kanyuk Attila igazgatóhelyettes.

Megéri Olaszországból fuvarozni

Mindenben megfelelt az egészségügyi előírásoknak annak a pécsi férfinek a múlt héten árult portékája, aki az udinei nagybani piacról szállított Pécsre és adott el kaliforniai paprikát – mondta Kurucz Sándor, a növényvédelmi igazgatóság vezetője. A férfi még február elején vásárolt hetven kiló pritaminpaprikát, amely ugyanarról a piacról származott, ahonnan mérgező paprika került az országba.

A pécsi vásárcsarnokban több árus is van, aki jár Olaszországba áruért, mondta Völgyi István piacfelügyelő. Ez legális, hiszen az Unióban szabad az áruk mozgása. A vásárcsarnokban azt vizsgálják, az árus érvényesen árul-e az ellenőrzés napján.

A piacon több kereskedő is úgy véli, azért éri meg külföldre elutazni, mert itthon nem támogatja az állam kellő mértékben a termelőket. Így a magyar zöldség és gyümölcs nem versenyképes.

A pécsi vásárcsarnokban több árus is van, aki jár Olaszországba áruért, mondta Völgyi István piacfelügyelő. Ez legális, hiszen az Unióban szabad az áruk mozgása. A vásárcsarnokban azt vizsgálják, az árus érvényesen árul-e az ellenőrzés napján.

A piacon több kereskedő is úgy véli, azért éri meg külföldre elutazni, mert itthon nem támogatja az állam kellő mértékben a termelőket. Így a magyar zöldség és gyümölcs nem versenyképes. Dr. Maza Norbert hatósági állatorvos alaposan megvizsgálja a húsvétra készített sonkákat egy pécsi üzletben (fotó: Bezdán K.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!